Condamnare definitivă în dosarul cunoscutului chirurg Grigore Tinică

marți, 02 iulie 2019, 01:50
2 MIN
 Condamnare definitivă în dosarul cunoscutului chirurg Grigore Tinică

Cel condamnat este dirigintele de şantier la lucrarea de la IBCV în cauză, şi care a recunoscut fapta de care este acuzat: complicitate la abuz în serviciu.

Curtea de Apel Iaşi a consfinţit condamnarea definitivă a unui ieşean inculpat de DNA în dosarul în care a fost cercetat şi trimis în judecată managerul Institutului de Boli Cardiovascule din Iaşi, Grigore Tinică.

Anatoly Gorducală a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de complicitate la abuz în serviciu. Gorducală a lucrat ca diriginte de şantier în cadrul unei firme alături de care, susţin procurorii, managerul Tinică ar fi produs un prejudiciu de peste 400.000 de lei Ministerului Sănătăţii.

Gorducală este singurul care a recunoscut că la Institutul de Boli Cardiovasculare au fost decontate lucrări fictive. Alături de Tinică, DNA a mai trimis în judecată pe Victor Fărcăşel, fost director administrativ al unităţii sanitare, care este acuzat de obţinere ilegală de fonduri şi abuz în serviciu, dar şi Gabriel Alexoae, administratorul unei firme – acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Conform DNA, la finele anului 2010 Victor Fărcăşel, după o înţelegere pe care ar fi avut-o cu Nicolaie-Gabriel Alexoae, a întocmit şi comunicat la Ministerul Sănătăţii o notă de fundamentare în care a inserat date false, prin care solicita ajutor financiar în vederea efectuării unor investiţii în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G.I.M. Georgescu“ Iaşi.

Era vorba de o reabilitare şi dotarea a unei săli hibride de chirurgie cardiovasculară.

„Solicitarea inculpatului Fărcăşel Victor a fost transmisă în condiţiile în care lucrările de amenajare a acelei săli fuseseră executate de societatea administrată de inculpatul Alexoae Nicolaie-Gabriel, în calitate de subcontractor, şi recepţionate la data de 20.05.2009. În acest context, în perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Fărcăşel Victor, pentru a crea o aparenţă de legalitate pentru efectuarea viitoarelor plăţi ilegale, a iniţiat şi participat în mod nemijlocit în procesul de derulare a unei proceduri fictive de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de lucrări societăţii administrate de inculpatul Alexoae Nicolaie-Gabriel“, au precizat procurorii DNA.

Aceştia au mai arătat că, pe 29 decembrie 2010, la aproximativ trei săptămâni de la încheierea contractului, Fărcăşel, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi semnat o ordonanţare de plată prin care s-a dispus transferul sumei de 407.000 lei din contul spitalul în cel al firmei administrate Gabriel-Nicolae Alexoae, reprezentând plata lucrărilor pretins executate.

„În realizarea demersurilor infracţionale, inculpatul Fărcăşel Victor a beneficiat şi de ajutorul managerului Tinica Grigore, care a semnat mai multe documente necesare pentru organizarea licitaţiei şi pentru plata lucrărilor pretins executate“, se mai arată în comunicatul citat. Procesul continuă cu ceilalţi acuzaţi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii