Copil ajuns criminal după ce prietenii l-au convins să renunţe la şcoală

vineri, 24 iulie 2020, 01:49
2 MIN
 Copil ajuns criminal după ce prietenii l-au convins să renunţe la şcoală

Un băiat originar dintr-o familie dezorganizată, cu părinţii divorţaţi şi crescut printre aburi de alcool, a fost convins de prieteni să renunţe la şcoală, pentru „că nu îi foloseşte“. S-a înhăitat cu un alt golan din sat, a comis o crimă, iar ieri a fost condamnat definitiv.

Curtea de Apel Iaşi a pus punct ieri procesului în care un bărbat de 39 de ani şi un puşti de 16 ani au fost acuzaţi de omor calificat. Gheorghiţă Panciuc, adultul, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, în timp ce minorul Ionuţ Alexandru Palade a primit o pedeapsă de 13 ani într-un centru de detenţie pentru minori.

Cei doi au fost obligaţi de judecători să achite şi daune de 80.000 de lei aparţinătorilor victimei, dublu faţă de cât stabilise prima instanţă. Sentinţa este definitivă.

Fapta celor doi a avut loc pe 11 mai 2019, atunci când, pe fondul consumului de alcool şi al unui conflict spontan pe care l-au avut cu victima, au lovit-o pe aceasta cu biciul, parul şi picioarele. Victima a suferit multiple fracturi şi, din acest motiv, a decedat.

În motivarea sentinţei judecătorii au realizat şi un portret al celor doi inculpaţi. Panciuc este recidivist, absolvent de opt clase şi cunoscut în şcoală ca având preocupări infracţionale încă de când era tânăr.

El a fost condamnat încă de la 18 ani, pentru tâlhărie. Adolescentul cu care a comis faptele pare a-i călca pe urme. Palade provine dintr-o familie în care părinţii s-a despărţit din cauza infidelităţii mamei şi a consumului de alcool al tatălui.

Lăsat nesupravegheat, minorul şi-a ales un anturaj greşit, care l-a determinat să renunţe şi la şcoală, şi să comită infracţiuni.

„Mama inculpatului a relatat că în timpul frecventării cursurilor şcolare minorul era ambiţios, făcea sport, a urmat cursul de trompetist şi intenţionasă finalizeze studiile şcolare pentru a ocupa un loc de muncă alături de fratele său mai mare, în străinătate, însă influenţa anturajului deviant a fost definitorie, prietenii acestuia convingându-l să renunţe la şcoală pentru că oricum nu îi este de folos“, se arată în motivare.

Comentarii