Copil intoxicat cu ciuperci, adus cu elicopterul la Iaşi. Este ținut sub observație

vineri, 08 noiembrie 2019, 02:58
2 MIN
 Copil intoxicat cu ciuperci, adus cu elicopterul la Iaşi. Este ținut sub observație

A nimerit-o doar el pe cea otrăvită? Dintre toţi membrii familiei, numai lui i s-a făcut rău.

Un copil în vârstă de 11 ani a fost adus în noaptea de miercuri spre joi la Iaşi cu un elicopter SMURD după ce a mâncat ciuperci. Băiatul, care este din Oneşti, era conştient şi a povestit medicilor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ că a mâncat ciuperci culese din pădure, alături de ceilalţi membri ai familiei, însă doar lui i s-a făcut rău după câteva ore. După ce a ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul unităţii medicale, i-au fost făcute analize, i s-a făcut spălătură gastrică, fiind momentan internat în Clinica de Toxicologie unde se află sub supraveghere medicală.

„La o intoxicaţie trebuie să avem în vedere din prima o evoluţie imprevi­zibilă şi nu tocmai bună, pentru că ciupercile pot da şi forme severe, de insuficienţă renală sau hepatică. În acest moment nu putem spune exact ce fel de intoxicaţie este, însă ştim că este cu perioadă scurtă de incubaţie, deoarece copilului i s-a făcut rău după câteva ore, de obicei mai grave sunt cele cu perioadă lungă de incubaţie. I s-a făcut spălătură gastrică, ciupercile fac parte din categoria vegetalelor care au un metabolism mai lent, urmează să vedem cum reacţionează ficatul, rinichii“, a explicat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Acesta nu este singurul caz de intoxicaţie cu ciuperci din această perioadă, la finalul lunii octombrie ajungând la spital patru copii cu vârste între 5 şi 9 ani care au mâncat ciuperci din pădure.

Medicii spun că este o perioadă atipică pentru astfel de intoxicaţii, însă, având în vedere că temperaturile din ultima perioadă au fost mai ridicate decât de obicei, se explică şi acest fenomen.

Comentarii