Coşmar până la final

marți, 25 februarie 2020, 02:43
5 MIN
 Coşmar până la final

FC Botoşani – Politehnica Iaşi 2-1 (0-1), în etapa a XXVI-a Ligii I de fotbal * Poli a pierdut şi al patrulea meci din 2020. Cu doar patru puncte obţinute în retur şi o singură victorie în ultimele 20 de meciuri, Iaşi a încheiat sezonul regulat pe loc de baraj

Botoşani: Hankic – Haruţ, Chindriş, Şeroni, Ţigănaşu – Papa, Rodriguez (’78 – Cascini) – Aşkovski (’46 – Keyta), Ebenhofer (’46 – Carlone), Ofosu – Dugandzic. Antrenor: Marius Croitoru.

Iaşi: Rusu – Grădinaru, Mihalache, Klimavicius, Şerban – De Iriondo – Platini (’78- Longher), Passaglia, Omoh, Horşia (’56- Chacana) – A. Cristea (’67 – Habibou). Antrenor: Mircea Rednic.

Cartonaşe galbene: Haruţ (’82), Ofosu (‘90^3) – De Iriondo (’78).

Arbitri: Andrei Antonie; Mircea Orbuleţ, Gabriel Stroe.

 

0-1, min. 30: Omoh a primit mingea la circa 35 de metri, a driblat patru adversari şi a finalizat cu un şut de excepţie, cu stângul, de la 20 de metri, aproape de vinclu;

1-1, min. 47: Ţigănaşu a deviat cu capul după o lansare din jumătatea gazdelor, Keyta a preluat în careu, l-a fentat foarte uşor pe Mihalache şi a înscris de la 9 metri;

2-1, min. 55: Rodriguez a centrat dintr-un corner de pe stânga, Dugandzic, lăsat nemarcat, a preluat în careul mic şi a înscris.

 

Altă dată plin de declaraţii incendiare, orgolii şi scântei, derbiul actual al Moldovei fotbalistice a fost muiat rău aseară de situaţia celor două echipe. Botoşani, sigură de calificarea în play-off, pe care, probabil, a sărbătorit-o prea mult după runda precedentă, a intrat în meci pe vârfuri, iar la Poli s-a simţit că nu exista vreo şansă de a părăsi locul de baraj, indiferent de scor.

Drept urmare, prima jumătate a actului întâi nu a adus niciun şut spre poartă! La nicio poartă! Statistica şuturilor cadrate s-a dezmorţit doar ca urmare a unei erori de arbitraj, care nu a semnalizat un ofsaid la Aşkovski (’24), Rusu parând şutul acestuia şi reluarea lui Dugandzic. Prima repriză a fost salvată de sclipirea de mare efect a lui Omoh, care a marcat un gol fabulos, după ce s-a distrat cu toţi adversarii întâlniţi pe drum şi a prins un şut de efect.

Croitoru a reacţionat însă bine la pauză. Discursul antrenorului gazdelor şi schimbările făcute de acesta a modificat aspectul jocului în startul actului doi. Keyta (’47) şi Dugandzic (’55) au profitat de erorile incredibile ale apărării ieşene şi au întors rezultatul. Politehnica a încercat să revină, însă nu a reuşit să-şi creeze nicio ocazie clară şi a trimis un singur şut pe poartă, prin Omoh (’68). Şi cum botoşănenii nu au reuşit să mai cadreze, meciul a curs implacabil spre 2-1.

Poli a rămas astfel fără punct în acest an şi a încheiat în genunchi un retur de coşmar, în care a obţinut doar patru puncte. Iaşul, cu un singur succes în ultimele 20 de runde, a terminat astfel prima fază a campionatului pe loc de baraj, play-out-ul anunţându-se dur.

 

 

Profesorul Rednic şi elevul Croitoru

 

^ Terenul a fost afectat de meciul de rugby dintre România şi Spania disputat sâmbătă. ^ Mihalache, debutant în 2020 după trei meciuri în care a fost rezervă, a fost căpitan de echipă la Poli. La ieşeni au mai fost două debuturi absolute: Habibou şi Longher. ^ Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Axinte, Onea, Breeveld şi Bourama. ^ Fost coechipier la FCM Bacău cu Andrei Cristea, Croitoru a lucrat sub comanda lui Rednic ca fotbalist, la echipa băcăuană. Croitoru e cel mai tânăr antrenor din Liga I, iar Rednic – cel mai în vârstă. ^ Ţigănaşu a evoluat în trecut la Poli. Un alt jucător al FC, Carlone, intrat la pauză, a fost legitimat în acest sezon la echipa ieşeană. ^ Anunţat accidentat de gazde, Şeroni a fost titular. ^ O parte din “Băieţii veseli”, galeria ieşeană, a fost prezentă la Botoşani.

 

Declaraţiile tehnicienilor

Marius Croitoru: “Echipa mea nu e asta! N-am recunoscut-o în prima repriză! E o victorie care umbreşte munca de un an. Sunt doar fericit că am câştigat şi pentru faptul că am terminat sezonul pe un loc III mai mult decât onorabil. Trag însă un semnal de alarmă legat de prima repriză. Au fost prea relaxaţi. Eu sunt de vină pentru asta! La pauză le-am spus că sunt faţă în faţă cu istoria şi istoria e scrisă doar de învingători. Să termini pe locul III sezonul e un rezultat care va rămâne în istoria Botoşaniului. La începutul sezonului, nu credeam că putem ajunge aici, dar, pe parcurs, am fost optimist. Pe teren nu mi-e teamă de nimeni. Dacă patronul doreşte să ajungem în cupele europene, vom încerca acest lucru. Botoşani a mai fost acolo, dar conjunctural, după ce a terminat pe locul VIII. Acum, putem ajunge în cupe pe merit”.

Mircea Rednic: “Am fost relaxaţi zece minute în startul reprizei secunde şi am primit două goluri. În rest, am fost echipa mai bună, am făcut cel mai bun joc al nostru din acest an. Am avut situaţii mult mai periculoase, am pasat, am centrat, am avut combinaţii, i-am pus sub presiune. Nu am avut ocazii, dar am jucat. Ei au aruncat mingi lungi. N-am văzut diferenţă între o echipă de play-off şi noi. Meritam cel puţin un egal. La Keyta trebuia să stea aproape, iar la cornere trebuie să jucăm mai bine. Au fost momente de prea mare relaxare, au fost momente în care i-au furat faza. Mihalache trebuia să stea cu el. Ei au terminat pe III. Ce diferenţă a fost azi faţă de ei? Asta trebuie să ne dea încredere. În play-out va fi altceva. Mergem cu încredere la Sepsi, unde am pierdut în minutul 85. Vom juca mult mai bine meciul care urmează”.

 

(Ovidiu MINEA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii