COVID 19: Iaşul scade, Bacăul creşte. Doi medici din Paşcani, pozitivi

miercuri, 05 august 2020, 02:03
4 MIN
 COVID 19: Iaşul scade, Bacăul creşte. Doi medici din Paşcani, pozitivi

Judeţul din apropiere urcă vertiginos în topul naţional după numărul de nou infectaţi. În ultimele 24 de ore monitorizare, dacă Iaşul a avut 22 de cazuri, Bacăul a avut 63

Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat ieri alte 22 de noi cazuri de infecţii cu noul coronavirus pentru judeţul Iaşi. În acelaşi timp, din unităţile medicale COVID şi non-COVID au fost externaţi 49 de ieşeni fie vindecaţi: fie asimptomatici, după 48 de ore, fie la cerere, după 10 zile de spitalizare. Tot potrivit datelor furnizate, un ieşean diagnosticat cu COVID 19 a murit. De altfel, ieri s-a înregistrat un nou record din punctul de vedere al deceselor, 48 de pacienţi diagnosticaţi cu infecţia cu SARS COV2 pierzând lupta cu boala la nivel naţional, fiind raportate în ultimele 24 de ore 1.232 de noi cazuri de îmbolnăviri, cei mai mulţi fiind din Bucureşti (158) şi judeţele Argeş, Braşov (câte 95), Bacău (63) şi Prahova (61). De asemenea, au fost reconfirmate cu COVID 19 alte 712 persoane. Numărul este îngrijorător ţinând cont de numărul de teste efectuate, respectiv 20.581.

Doi medici din Paşcani, pozitivi

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ieri, la nivelul reţelei medicale ieşene mai erau libere 22 de paturi în saloanele de confirmaţi. Au apărut şi două noi anchete epidemiologice ale DSP Iaşi, ambele vizând Spitalul Municipal Paşcani. Este vorba de două cadre medicale depistate infectate, respectiv un medic anestezist de la secţia de ATI a spitalului, şi un medic de la Specţia de Îngrijiri Paliative. În primul caz, medicul a fost internat pentru 48 de ore la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, în momentul de faţă aflându-se în izolare la domiciliu, împreună cu familia. În cel de-al doilea caz, medicul a ales varianta carantinării acasă, acesta fiind contact cu unul dintre membrii familiei. În urma cazurilor depistate la Paşcani alte 15 persoane, considerate contacţi ai medicilor pozitivi, au fost testate PCR, cinci dintre ele fiind diagnosticate cu COVID 19. În urma anchetelor epidemiologice, s-a dispuns efectuarea unor acţiuni de dezinfecţie a spaţiilor unde lucrau sau erau internaţi cei depistaţi pozitiv. Aceleaşi măsuri au fost luate şi la Spitalul din Târgu Neamţ, acolo unde medicul anestezist asigura gărzi în timpul săptămânii.

Clarificări privind acordarea de concedii medicale

În contextul în care personalul DSP Iaşi abia face faţă volumului de lucru, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a clarificat modul în care se vor acorda certificatele de concediu medical pentru carantină şi izolare, după adoptarea Legii 136/2020, care a intrat în vigoare la 21 iulie. Proiectul prevede că “persoanelor pentru care s-a instituit măsura carantinei sau izolării până la data intrării în vigoare a Legii nr. 136/2020, dar pentru care nu au fost emise certificatele de concediu medical în această perioadă, li se pot acorda conform reglementărilor prevăzute în OUG 158/2005, coroborate cu cele prevăzute la art. 20, alin.(1), din Legea 136/2020, în vigoare începând cu data de 21 iulie 2020, care precizează că «pentru persoanele care se află în carantină sau izolare instituită până la data intrării în vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acordă potrivit actelor normative în vigoare la data acordării»“, a transmis CNAS, printr-un comunicat de presă. Începând cu data de 21 iulie 2020, după intrarea în vigoare a Legii nr. 136/2020, persoana asigurată pentru care a fost instituită măsura izolării într-o unitate sanitară beneficiază de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital. Medicul curant poate elibera concediu medical la externare până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare, care decurge de la momentul internării sau pe o perioadă stabilită de acesta. “În situaţia în care, după expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, starea de sănătate a persoanei nu permite reluarea activităţii, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeaşi afecţiune, pe durata recomandată în scrisoarea medicală eliberată de medicul curant din spital. În situaţia în care medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată este izolată la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical pentru aceeaşi afecţiune se acordă de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin intermediul consultaţiilor medicale la distanţă. În această situaţie, certificatul de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la această dată”, a precizat CNAS. 

Comentarii