COVID: Doar câteva paturi ocupate în spitale. Niciun caz la Terapie Intensivă

miercuri, 07 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 COVID: Doar câteva paturi ocupate în spitale. Niciun caz la Terapie Intensivă

După o lungă perioadă în care paturile ATI destinate pacienţilor cu forme severe ale infecţiei cu SARS-CoV-2 au fost ocupate în mod constant, de câteva zile nu este internat la Iaşi niciun pacient în stare gravă.

 Conform ultimelor raportări ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi în ultimele două zile erau ocupate 13-14 paturi în secţiile care tratează pacienţii cu COVID-19, însă niciunul dintre ele nu era la ATI. Astfel, sunt libere toate cele 8 paturi ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, dar şi celelalte 16 paturi ATI de la Spitalul Sf. Spiridon, Spitalul de Neurochirurgie şi Spitalul Municipal Paşcani. „Este o scădere a numărului de pacienţi depistaţi cu COVID care necesită internare, concomitent şi o scădere a celor care au nevoie de internare în ATI. În momentul de faţă nu avem niciun pacient internat la ATI. Până acum am avut constant, a mai fost câte o pauză de 1-2 zile, dar pacienţii erau urmăriţi pe sector de un medic ATI astfel încât să realizăm o prevenţie a internărilor în sectorul ATI”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”.

 

Virusul respirator sinciţial dă acum forme mai severe de insuficienţă respiratorie

 

Medicul este de părere că nu putem spune că am scăpat de COVID-19, ci că ne-am obişnuit să trăim cu această patologie. În acest moment se observă că predomină virusul respirator sinciţial (RSV este un virus frecvent al tractului respirator), care dă forme severe de insuficienţă respiratorie. În fiecare zi ajung la unitatea medicală aproximativ 40 de persoane care au aceleaşi simptome care pot indica atât infecţie cu SARS-CoV-2, gripă sau virus respirator sincţial. „În momentul de faţă la spital avem capacitatea de a lucra pe o singură probă în vederea diagnosticului diferenţial COVID-19, gripă sau virus respirator sinciţial. Acum pacientul prezintă aceleaşi simptome din punct de vedere clinic cât şi paraclinic şi când avem un pacient cu un grad de insuficienţă respiratorie atunci recoltăm exsudat şi avem capacitatea de a pune diagnosticul diferenţial. Observăm că acum virusul respirator sinciţial dă forme mai severe de insuficienţă respiratorie şi de boală”, a completat medicul ieşean.

Comentarii