COVID pare că moare, dar nu se predă. Sunt zile fără nicio testare. Date inedite ale unui studiu recent

miercuri, 09 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 COVID pare că moare, dar nu se predă. Sunt zile fără nicio testare. Date inedite ale unui studiu recent

Un studiu făcut de CULT Marketing Research în august 2022 pe 1.000 de repondenţi arată că, după doi ani de pandemie, cei mai mulţi nu ştiu că ar trebui să se testeze pentru COVID-19 în cazul în care există simptome şi nici nu se prezintă la medic dacă nu se simt bine.

 Mai exact, unul din patru români au declarat că nu s-a testat pentru COVID-19 niciodată de la izbucnirea pandemiei, în contextul în care 74% spun că au avut apropiaţi care au trecut prin boală. 12% dintre aceştia au avut pe cineva care au murit din cauza COVID-19, 16% au avut pe cineva apropiat a fost internat în spital, iar 46% au pe cineva apropiat care a fost diagnosticat, dar nu a fost internat. Totodată, patru din zece români ar amâna să ia legătura cu medicul după apariţia simptomelor sugestive pentru COVID-19, motivele fiind teama de internare şi de autoizolare. 90% dintre cei care au răspuns au declarat că ar prefera să se trateze singuri acasă dacă ar avea o formă uşoară-moderată de COVID-19.

 

„Boala COVID-19 este încă prezentă printre noi”

 

Datele au fost făcute publice de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) cu ocazia lansării campaniei „Noua rutină de sănătate”. Prin această campanie, cei de la COPAC vor să încurajeze testarea COVID-19 de la primele simptome, precum şi promovarea unui comportament responsabil prin evitarea contactului cu alte persoane în cazul unui test pozitiv şi contactarea medicului de familie pentru monitorizare/direcţionare către centre de evaluare dacă este cazul. „În acest fel, pe de o parte cei infectaţi cu virusul COVID-19 vor beneficia de tratament corespunzător, evitând complicaţiile bolii sau efectele pe termen lung ale acesteia, iar pe de altă parte vor proteja categoriile de persoane vulnerabile – bolnavii cronici, vârstnicii, gravidele – predispuse să dezvolte forme grave ale COVID-19. Chiar dacă în prezent vorbim de o perioadă mult mai stabilă din punct de vedere epidemic comparativ cu vârfurile de incidenţă din primii ani ai pandemiei, boala COVID-19 este încă prezentă printre noi, cu toate riscurile pe care aceasta le presupune mai ales în cazul celor vulnerabili”, au precizat reprezentanţii COPAC.

 

Sunt zile când nu se face nicio testare în Iaşi

 

În Iaşi, numărul cazurilor depistate de COVID-19 este în scădere de câteva săptămâni, însă şi numărul solicitărilor de testare la domiciliu este foarte mic. De exemplu, cea mai recentă raportare a Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi pentru data de 7 noiembrie arată că au fost confirmate 17 persoane infectate cu SARS-CoV-2 şi au fost făcute doar două testări de către echipajele medicale. Din cele 18 persoane care se află internate în spital după confirmarea testului, patru sunt la Anestezie şi Terapie Intensivă: 3 la Spitalul de Boli Infecţioase şi 1 la Spitalul de Neurochirurgie. Cu o zi înainte, pe 6 noiembrie, au fost confirmate patru noi cazuri, însă nu s-a făcut nicio testare. Campania „Noua rutină de sănătate” vizează, conform celor de la COPAC, un demers mai larg de educaţie al populaţiei privind importanţa testării pentru diagnosticarea unor boli infecţioase, precum HIV, HPV, tuberculoza sau hepatitele. 

Comentarii