Crima de la fabrica de ţigarete: pedepse reduse cu 11 ani din total

vineri, 27 mai 2022, 23:05
3 MIN
 Crima de la fabrica de ţigarete: pedepse reduse cu 11 ani din total

Cei doi oameni ai străzii condamnaţi în cazul crimei de acum doi ani din incinta fostei fabrici de ţigarete au scăpat mai ieftin în faţa judecătorilor. Curtea de Apel le-a redus substanţial pedepsele acordate în primă instanţă, scăzând 11 ani din totalul sentinţelor. Avocaţii din oficiu ai celor doi au reuşit să-i convingă pe magistraţi că nu a fost vorba de o crimă, ci de loviri cauzatoare de moarte. Mai mult, ei au cerut chiar achitarea.

În iulie anul trecut, Tribunalul îi condamnase pe Ştefan Amolioaei şi pe Octavian Chele la 11, respectiv 18 ani de închisoare după un incident soldat cu un mort şi un rănit grav. Pe 10 mai 2020, P.F. şi R.I.F. făcuseră o vizită unui cunoscut care locuia la parterul fostei clădiri administrative a fabricii "Ţigarete" SA. Băuseră cu acesta, dar gazda a avut impresia că cei doi se uită prea insistent la concubina sa. Le-a cerut să plece, iar oaspeţii s-au mutat la etajul 6, unde locuia Amolioaei, pentru a termina sticla de vin. Acolo, incidentul s-a repetat, iar Amolioaei l-a chemat în ajutor pe Chele, spunându-i că P.F. şi R.I.F. îi pipăie concubina. Chele l-ar fi lovit pe P.F. cu un arc de fier în zona capului, iar Amolioaei pe R.I.F., cu pumnii şi picioarele. Cei doi oaspeţi ar fi fost apoi alungaţi din cameră, iar pe când dădeau să plece, ar fi fost împinşi, căzând în golul scării. Chele şi Amolioaei au plecat apoi să bea pe malul Bahluiului, întorcându-se a doua zi dimineaţa. Abia după încă vreo două ore a fost chemată ambulanţa. R.I.F. a murit o zi mai târziu, la spital, iar P.F. a avut nevoie de şase săptămâni de îngrijiri medicale.

Sentinţa Tribunalului a fost atacată de Parchet în ce-l priveşte pe Amolioaei. Procurorii au apreciat că acesta primise o pedeapsă prea uşoară, instanţa reţinând greşit în favoarea lui faptul că ar fi fost provocat de comportamentul oaspeţilor. Sentinţa a fost atacată şi de Chele, care a considerat-o prea aspră. De cealaltă parte, avocatul lui Amolioaei a cerut achitarea, invocând lipsa de probe sau cel puţin reducerea pedepsei. Apărătorii ambilor inculpaţi au subliniat faptul că incidentul îşi avea originea în comportamentul lui P.F. şi R.I.F., aceştia fiind de altfel cei care loviseră primii. De altfel, probatoriul prezentat de procurori nu aducea dovezi că inculpaţii ar fi intenţionat să-l ucidă pe R.I.F., în fapt ei voind doar să îi aplice o corecţie.

Magistraţii Curţii de Apel au procedat la o reanalizare amănunţită a probelor prezentate de procurori, remarcând printre altele faptul că victimele nu prezentau răni specifice căderii de la înălţime. Prin urmare, filmul evenimentelor, prezentat de anchetatori, era eronat. Judecătorii au acceptat şi oinia apărătorilor, că inculpaţii nu urmăriseră decesul victimei. "Inculpaţii au dorit să agreseze victima, în scopul cel mai probabil de a-i aplica o corecţie, însă loviturile aplicate în zona feţei, pe fondul şi al stării de ebrietate a victimei, au determinat căderea repetată a acesteia, cu consecinţa unor leziuni în zona capului, leziuni care au produs decesul. Deşi loviturile aplicate de inculpaţi victimei nu erau apte prin ele însele să provoace decesul acesteia, acest rezultat totuşi s-a produs ca urmare a unui cumul de împrejurări", au apreciat judecătorii. Aceştia au decis reducerea pedepsei lui Amolioaei la 8 ani de închisoare, iar lui Chele i-au aplicat o pedeapsă de doar 10 ani de închisoare. Cei doi au fost obligaţi şi la plata unor daune morale de 120.000 lei faţă de familia victimei.

Comentarii