Comunicat de Presă

Cu înaltul gir al ministrului Alexe, lupul este pus paznic la stână la Roșcani (P)

luni, 03 august 2020, 12:40
2 MIN
 Cu înaltul gir al ministrului Alexe, lupul este pus paznic la stână la Roșcani (P)

Pădurea statului din comuna Roșcani a fost dată pe mâna unui drujbar cu acte în regulă. La începutul acestei luni, a fost numit ca șef al cantonul silvic din localitate un pădurar condamnat în trecut pentru infracțiuni la regimul silvic. Apropierea campaniei electorale a șters cu buretele faptele din trecut, pentru că autorul lor este apropiat al liberalilor. „Suntem o comună mică, la 40 km de Iași, dar asta nu înseamnă că se poate face orice acolo. Deja lumea știe ce se va întâmpla: două luni se va tăia lemn în voia cea bună. Mai dai drumul unuia cu drujba în miez de noapte, mai închizi ochii la un camion. Lemn pentru voturi”, a rezumat primarul Ginovel Gheorghiu.

Conform precizărilor acestuia, problemele provocate de Dumitru Țubluc sunt vechi, acesta făcându-se vinovat de repetate abateri, vizând tăieri ilegale de copaci atât din pădurile domeniu public, cât și din cele particulare. „În 2015 a fost condamnat la o lună de muncă în folosul comunității. L-am pus să mai taie un gard viu, să mai supravegheze o lucrare, ce corespundea pregătirii lui. În 2017, m-au interpelat oamenii, că se aud drujbele toată noaptea în pădure și că se fură cu camionul. Erau lemnele depozitate chiar în curtea cantonului, sub glugi de porumb. Acolo se și încărcau, tot noaptea”, a povestit edilul. Primăria comunei a înaintat în septembrie 2017 o sesizare Direcției Silvice, solicitând verificarea acuzațiilor. Controlul de fond efectuat la cantonul silvic a confirmat afirmațiile sătenilor, contravaloarea lemnului tăiat și sustras a fost imputată lui Țubluc, iar acesta a fost transferat. A fost numit un alt cantonier, furturile au încetat, iar timp de trei ani lucrurile au părut să reintre în normal.

Asta până luna trecută, când primarul comunei Roșcani a fost informat discret că Țubluc urmează să fie reinstalat la canton. Cu drujbă cu tot. Încercările primarului de a obține explicații de la actuala conducere a Direcției Silvice au eșuat, apelurile repetate neprimind niciun răspuns. În disperare de cauză, primarul a cerut audiență chiar la ministrul mediului, Costel Alexe, aflat în vizită electorală la Iași. „Am mers sâmbătă în Podu Roș, unde e sediul PNL. M-am văzut cu ministrul, i-am explicat situația și mi-a promis că se rezolvă. Da, s-a rezolvat, n-am ce zice! Cu începere de la 3 august, Țubluc este transferat din nou la canton. Transfer pe două luni, pentru după alegeri, cu posibilitate de definitivat. Adică vine și dacă face «ce trebuie», rămâne acolo în continuare. Lemn pentru voturi”, a încheiat primarul Gheorghiu.

Și președintele Consiliului Județean și al PSD Iași este siderat de această situație creată de cel mai incompetent ministru din cabinetul Orban: “Am crezut că ministrul drujbar se va liniști după aspectele pe care noi le-am tot semnalat presei. M-am gândit că va încheia odată și odată cu numirile controversate ale prietenilor, rudelor și cumetrilor pe funcții publice importante. Acum văd că a trecut la secțiunea penali. Îmi pare rău că un astfel de personaj a ajuns în situația de gestiona bani publici și de a conduce un minister. Se pare că la PNL incompetența și șmecheria sunt la rang de virtute.” a punctat Maricel Popa.
 
Biroul de presă al PSD Iași

 

Comentarii