Cum a ajuns fiscul să verifice rețete de prăjituri, în loc să se ocupe de marea evaziune

vineri, 16 februarie 2024, 15:40
2 MIN
 Cum a ajuns fiscul să verifice rețete de prăjituri, în loc să se ocupe de marea evaziune

Fiscul va verifica rețete de prăjituri și înghețată. De ce? Pentru a vedea dacă s-a aplicat corect cota de TVA pentru produsele care conțin mult zahăr. Să sperăm că în tot acest timp, marii evazioniști nu vor continua să zburde nestingheriți.

Noua lege intrată în vigoare de la începutul anului, care își propune să taxeze în plus alimentele și băuturile care conțin mult zahăr, creează un adevărat coșmar birocratic.

Despre ce este vorba? În primul rând, în funcție de cantitatea de zahăr inclusă într-o prăjitură sau înghețată se aplică o cotă de TVA de 9% sau de 19%, adică au un preț mai mare sau mai mic. Mai precis, dacă un produs alimentar conține 10 grame de zahăr la 100 de grame de produs legea consideră că există o cantitate mare și drept urmare cota de TVA aplicată va fi de 19%.

Evident, antreprenorii în domeniul produselor dulci își pun problema: cum va judeca fiscul prevederile legii? Sau, mai exact, cum vor verifica inspectorii fiscali aplicarea legislației? Experții fiscali răspund că reprezentanții ANAF vor verifica rețeta de fabricație a produselor și nu conținutul efectiv.

Cu alte cuvinte, comercianții vor trebui să prezinte rețeta după care este produsă marfa. Dar, dacă inspectorii fiscali vor fi mai catolici decât papa, adică vor vrea să verifice nu doar rețeta alimentară, ci efectiv ingredientele din conținutul produsului. Probabil că în această situație, produsele vor trebui trimise la un laborator de analiză.

Este aproape hilar. Fiscul va verifica rețetele de fabricație ale prăjiturilor sau înghețatelor și dacă va avea suspiciuni vis a vis de cantitatea de zahăr pe care o conțin și implicit nivelul de TVA aplicat, atunci inspectorii fiscali vor putea să facă o analiză de laborator pentru a demonstra conținutul de zahăr.

Este evident un coșmar birocratic atât pentru producători și comercianți, cât și pentru fisc. Toate acestea pentru verificarea dacă nivelul de TVA de 9% este corect aplicat. Desigur, în cazul de față se pune întrebarea dacă nu cumva mobilizarea pe teren a unor inspectori de la fisc este nerentabilă și consumatoare de timp și de bani ai statului? Dacă nu cumva ar fi mai eficient pentru bugetul de stat ca inspectorii de stat să urmărească marea evaziune și nu rețetele de prăjituri și înghețată.

Desigur, ar fi amuzant să vedem că inspectorii fiscali se ocupă de astfel de probleme, dar cu siguranță o vor face, pentru că legea le cere și le permite.

În al doilea rând, tot pe tema TVA mai există o situație complicată. Este vorba despre aplicarea taxei în funcție de locul de consum. Din dorința de a încuraja consumul în restaurante sau cofetării legislația a prevăzut o cotă de TVA de 9%, iar în cazul în care produsele sunt luate acasă TVA crește la 19%.

Mai mult, pe rfi

Comentarii