Cum a făcut România jocurile politice ale Rusiei. Abia de acum vine greul!

luni, 23 mai 2022, 09:57
1 MIN
 Cum a făcut România jocurile politice ale Rusiei. Abia de acum vine greul!

Eugenia Guşilov (FOTO), director fondator al think tank-ului Romania Energy Center (ROEC), explică pentru cititorii Presshub ce înseamnă influenţa rusă în domeniul energetic din România, care sunt părţile bune şi cele proaste ale legii offshore, votată recent în Parlament, şi cât timp îi va lua ţării noastre să se desprindă de gazul rusesc.

Declaraţii pe scurt: Deciziile care au favorizat Federaţia Rusă au venit în România mai degrabă pe filiera naţionalistă: discursul anti-investiţii străine („Nu ne vindem ţara”), mesajele anti-europene, anti-reformă.

  • Liviu Dragnea a crezut că poate folosi legea offshore pentru a pune presiune pe partenerul strategic (SUA) ca să-l scape de problemele pe care le avea cu legea în România.
  • OMV Petrom a spus în repetate rânduri în ultimii ani că, pe analiza lor, în termenii de până acum ai legii, exploatarea zăcământului Neptune Deep este neeconomică.
  • Producţia de gaze naturale din România nu poate acoperi cererea din ţară şi din Moldova, în acest moment, deci Bucureştiul nu poate ajuta prea mult Moldova.
  • UE accelerează tranziţia energetică către regenerabile, aducând calendarul de implementare mai în faţă: 2027 în loc de 2030. Asta înseamnă că cel mai greu ne va fi în următorii ani.

Cititi interviul pe larg pe presshub.ro

Comentarii