Cum a generat Suszi SRL o șpagă de două milioane de lei la Agenția de Salvare a Vieților pe Mare

vineri, 02 iulie 2021, 11:51
2 MIN
 Cum a generat Suszi SRL o șpagă de două milioane de lei la Agenția de Salvare a Vieților pe Mare

Daniel Manole, directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare din Ministerul Transporturilor, a primit o șpagă de 2.000.000 lei după ce a cumpărat patru nave în valoare de 85 de milioane lei de la firma Suszi SRL, patronată de constănțeanul Petru Ogrinji.

Firma lui Ogrinji a mai livrat în 207 alte două nave, în valoare de 50 de milioane lei, nave fabricate în Estonia, tot către Agenția condusă de Manole. Pe lista clienților firmei Suszi se află și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care a cumpărat ambarcațiuni de intervenție și salvare în valoare de nouă milioane euro.

Comision de 3%: 2.000.000 lei pentru Manole
Direcția Națională Anticorupție a anunțat că directorul Daniel Manole a fost reținut în primă fază pentru 24 de ore pentru că a primit un mic „comision” de doar două milioane lei. Adică aproximativ 3% din valoarea celor patru contracte, 85 de milioane lei. El a fost acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și luare de mită. Alți trei afaceriști, printre care și Petru Ogrinji, au fost acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălarea banilor.Ce s-a întâmplat? Instituția condusă de Daniel Manole a anunțat organizarea a patru licitații pentru achiziționarea a patru nave. Trei erau pentru salvarea de vieți omenești pe mare iar cea de-a patra pentru depoluarea Mării Negre. Conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), cele patru licitații au fost câștigate de firma Suszi SRL din postura de unic ofertant, în perioada septembrie – octombrie 2020.

„De menționat este faptul că societatea câștigătoare a licitației doar <ar fi mimat> construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia”, susțin procurorii anticorupție.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii