Cum s-au făcut angajări ilegale în Ministerul Sănătății cu știrea ministrului Tătaru

vineri, 21 ianuarie 2022, 10:42
2 MIN
 Cum s-au făcut angajări ilegale în Ministerul Sănătății cu știrea ministrului Tătaru

România nu are spitale regionale, dar Ministerul Sănătății are o direcție care se ocupă de monitorizarea și implementarea acestora de la finalul anului 2017. De atunci, direcția este considerată „ușa secretă“ prin care se fac angajări în Ministerul Sănătății.

Newsweek România obținut în exclusivitate un raport de control care arată cum se fac angajările controversate în Ministerul Sănătății. Dar și neregulile care au patronat aceste angajări în mandatul de ministru al lui Nelu Tătaru și al secretarului general Nicoleta Rusu.

În vara anului 2020, Cristina Laura Gafton, în calitate de șefă a Direcției Spitale Regionale, a solicitat ministrului Sănătății Nelu Tătaru să-i aprobe angajarea a șase persoane, fără concurs. Cinci pe funcțiile de consilier grad 1A și una pe funcția de consilier debutant. Solicitarea i-a fost aprobată de secretarul general Nicoleta Rusu și de ministru.

Candidații pentru cele șase posturi erau obligați să dea o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu sunt încadrați la o altă instituție publică sau privată. Asta înseamnă că direcția lui Gafton voia să angajeze șomeri sau persoane fără un loc de muncă.

Conform raportului de control, această condiție „este neconstitu­țională și excede condițiilor stabilite prin ocuparea postului prin OMS nr.905/2020, devenind astfel ilegală“.

Mai mult, condiția introdusă suplimentar aduce atingere dreptului constituțional la muncă, fiind de astfel și discriminatorie și vădit contrară Constituției și Codului Muncii.

Apoi au început haosul și ilegalitățile în Ministerul Sănătății. Corpul de Control a constatat o serie de ilegalități în desfășurarea concursurilor de angajare la Ministerul Sănătății, dar liberalul Nelu Tătaru nu a luat nicio măsură. Mai mult, a încercat să ascundă rezultatele controlului. 

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii