Cum să scapi de datoriile imputate de Fisc folosind chiar indolenţa funcţionarilor de aici?

marți, 16 februarie 2021, 03:00
2 MIN
 Cum să scapi de datoriile imputate de Fisc folosind chiar indolenţa funcţionarilor de aici?

Modul superficial în care angajaţii Fiscului au întocmit documentele a putut fi folosit de o fostă patroană pentru a nu plăti datoriile firmei.

O ieşeancă a reuşit să scape de o datorie imputată de Fisc. După ce societatea la care ieşeanca era unic acţionar şi administrator a intrat în insolvenţă, inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice s-au îndreptat împotriva lui L.P., cerând angajarea răspunderii solidare a acesteia. Conform legii, dacă o societate este introdusă intenţionat în insolvenţă, administratorul acesteia răspunde de datorii cu propria sa avere.

Conform reprezentanţilor AJFP, societatea condusă de L.P. figurează în evidenţa fiscală cu datorii de 16.129 lei, din care debitul propriu-zis se ridică la 9.112 lei. Din executarea silită nu s-a reuşit recuperarea datoriei, în octombrie 2014 fiind constatată starea de insolvabilitate a societăţii. Faptul că L.P. nu a iniţiat procedura de lichidare a societăţii a fost interpretat de inspectorii fiscali ca fiind un refuz de clarificare a situaţiei obligaţiilor fiscale. În instanţă, L.P. a precizat că intrarea societăţii în insolvenţă s-a datorat crizei economice din 2009, care a dus la lipsa contractelor şi la dispariţia veniturilor. În plus, datoriile pretinse de Fisc ar data din 2009, iar declararea insolvabilităţii s-a făcut abia în 2014, ceea ce ar însemna că datoriile s-au prescris. Mai mult, decizia de angajare a răspunderii solidare a fost emisă abia în noiembrie 2019.

O parte dintre argumentele aduse de L.P. au fost acceptate de judecătorii Tribunalului. Aceştia au constatat că din decizia de angajare a răspunderii solidare nu rezultă în ce constă suma imputată, cum a fost calculată, ce reprezintă şi, mai ales, din ce perioadă datează datoria. Decizia fusese întocmită în baza procesului verbal de insolvabilitate, nici în acesta nefiind precizat anul de când datau obligaţiile fiscale.

„Absenţa motivării explicite favorizează emiterea unor acte administrative abuzive, de vreme ce absenţa motivării lipseşte de orice eficienţă controlul judecătoresc. De altfel, şi în jurisprudenţa comunitară s-a reţinut că motivarea trebuie să fie adecvată actului emis şi trebuie să prezinte de o manieră clară şi neechivocă algoritmul urmat de instituţia care a adoptat măsura atacată, astfel încât să li se permită persoanelor vizate să stabilească motivarea măsurilor şi, de asemenea, să permită curţilor comunitare competente să efectueze revizuirea actului“, au precizat judecătorii, care au menţionat şi că inspectorii fiscali nu au oferit detalii justificative nici măcar în faţa instanţei.

La sfârşitul anului trecut, magistraţii Tribunalului au decis anularea deciziei de angajare a răspunderii solidare emise de AJFP. Sentinţa a fost atacată de Fisc, dosarul aflându-se acum pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii