Cupola de foc în România. Consecințele zilelor caniculare în țara noastră

marți, 26 iulie 2022, 17:59
3 MIN
 Cupola de foc în România. Consecințele zilelor caniculare în țara noastră

Cupola de foc este un fenomen meteo care a afectat toată Europa în ultimele săptămâni. România este cuprinsă de un aer fierbinte din Nordul Africii care aduce temperaturi de până la 40 de grade la umbră.

Ce înseamnă cupola de foc

Aerul cald care ar trebui să se ridice este ținut la sol de o masă de aer cu o uriașă presiune. Astfel, aerul extrem de fierbinte este, practic, blocat deasupra unei anumite zone, iar curenții de convecție îl suflă înapoi la pământ, ca un ventilator.

"E vorba de o dezvoltare foarte puternică a unui câmp de presiune înaltă care favorizează mişcarea aerului de sus în jos şi asta însemnând, păstrarea căldurii în acea zonă şi tocmai de aici intervine fenomenul acesta de amplificare a valului de căldură”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog.

„Se produc instabilităţi foarte mari şi poţi să ai furtuni foarte puternice cu intensificări de vânt mari, chiar şi cu generare de tornade. E ceea ce am observat în Normandia, unde cerul era foarte senin. Practic a fost un vârtej” a continuat Roxana Bojariu.

Începând de joi, 21 iulie 2022, cupola de foc a ajuns și în România, iar până astăzi 26 iulie, în mai multe zone din țară s-au înregistrat temperaturi extreme. 

Pe 23 iulie, în Timișoara s-au înregistrat 42 de grade Celsius la umbră, un record din ultimii 15 ani.

Canicula a avut efecte negative asupra stării de sănătate a timișorenilor, care au mers la centrele de prim ajutor sau au chemat ambulanța,

„De azi dimineață până acum la noi s-au prezentat peste 50 de persoane, ceea ce e relativ mult pentru o dimineață de sâmbătă. Peste 10 persoane au fost cu afecțiuni care au fost fie agravate de căldură, fie determinate de căldură”, a declarat Mihai Grecu,șef UPU Spital Județean din Timișoara.

În ultimele zile, pompierii au fost chemați la numeroase incendii de vegetație.

Din cauza temperaturilor extreme o locomotivă a luat foc, în timp ce Dunărea a scăzut atât de mult, încât în anumite zone, tot mai multe barje cu mărfuri eșuează din cauza adâncimii neobișnuit de mici a fluviului, provocată de secetă.

Ce ne așteaptă după zilele de caniculă

Potrivit Administrației Națională de Meteorologie, în perioada 25 iulie -7 august 2022, în majoritatea zonelor din țară, temperaturile se vor menține ridicate și vor fi însoțite de ploi de scurtă durată.

Potrivit ANM, pe 26 iulie, începând de la ora 18:00 și până la ora 3:00, va fi în vigoare un Cod galben de vreme instabilă, ce va afecta zone din vestul şi nord-vestul ţării.

Vor fi intensificări ale vântului şi vijelii, cu viteze la rafală de peste 55 – 70 km/h, descărcări electrice şi izolat averse torenţiale.

Seceta în țara noastră

Ministrul Mediului Tanczos Barna a spus, miercuri 20 iulie 2022, în şedinţa de Guvern, că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare sunt la un grad de umplere de 68%.

Peste 70% din România este afectată de secetă
„În ceea ce priveşte seceta pedologică, pot afirma că peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă. Avem din păcate şi zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitaţii este optimă,” a adăugat Tanczos Barna.

Sursa: StirilePROTV

Comentarii