Curtea Constituţională a trimis acasă 85% dintre pacienţii COVID de la Spitalul CFR Iaşi

vineri, 10 iulie 2020, 01:50
2 MIN
 Curtea Constituţională a trimis acasă 85% dintre pacienţii COVID de la Spitalul CFR Iaşi

Dintr-un număr care ajungea în jur de 70 de pacienţi zilnic, aici mai sunt acum internaţi doar 10. „Va creşte în continuare numărul cazurilor”, cred medicii.

 

După intrarea în vigoare a Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1137 conform căruia pacienţii asimptomatici pot fi externaţi, la Spitalul Căi Ferate din Iaşi au mai rămas internaţi doar câţiva pacienţi. Dacă înaintea apariţiei acestui ordin erau internaţi şi peste 70 de pacienţi cu forme uşoare sau asimptomatici transferaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase, acum au rămas aproximativ zece, adică circa 15%.

Totuşi, conducerea spitalului spune că încă nu va putea prelua pacienţii cu patologie non-COVID, însă se are în vedere această etapă. „Încă mai păstrăm locuri libere pentru a interna cel puţin 50 de pacienţi în cazul în care situaţia o va impune. Problema este că noi, nefiind spital de urgenţă, pe toată perioada pandemiei nu putem să internăm alţi pacienţi, suntem limitaţi la doar 20% din capacitate. Sperăm totuşi ca situaţia să fie un stabilă”, a precizat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CFR.

De la finalul stării de urgenţă a fost reluată şi activitatea din ambulatoriu. Managerul consideră că externările asimptomaticilor se vor reflecta în creşterea numărului de cazuri în perioada următoare. „Este nevoie şi de o modificare a legislaţiei încât să fie posibilă izolarea la domiciliu în condiţii de siguranţă pentru familia pacientului. Un pacient pozitiv, dar asimptomatic, care se externează în a zecea zi rămâne contagios. Problema este că era o presiune foarte mare şi din partea pacienţilor asimptomatici, care voiau să plece acasă cât mai repede”, a mai completat managerul.

Comentarii