Curtea de la Antibiotice Iași, plină de pompieri care au intervenit în caz de pericol uriaș. EXERCIȚIU

miercuri, 19 iunie 2019, 12:55
2 MIN

În această dimineață,în incinta S.C. Antibiotice S.A Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza”al județului Iași a organizat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, cu tema ,, Organizarea şi desfăşurarea intervenţiei operative pentru gestionarea integrată a situaţiilor de urgenţă determinate de producerea unor avarii la instalaţiile tehnologice unde se utilizează substanţe periculoase”. 

Obiectivele principale ale exerciţilui constau în:

– antrenarea personalului din cadrul obiectivului privind modul de organizare a acţiunilor de răspuns în situaţia producerii unor situaţii de urgenţă în sectorul de responsabilitate;
– antrenarea personalului operativ în executarea misiunilor de cercetare C.B.R.Ne;
– verificarea modului de cooperare între structurile/instituţiile cu responsabilităţi în managementul tipului de risc „accidente, avarii şi incendii în -activităţi de transport şi depozitare produse periculoase la alte obiective sursă de risc chimic”.

Scenariul exerciţiului :

În jurul orei 10.00, în urma culegerii datelor de la echipele de cercetare din teren şi de la Dispecerul de serviciu, s-a constatat prăbuşirea unor elemente de construcţie, fapt care a pus în pericol viaţa personalului din interiorul amplasamentului. De asemenea, la  o secţie are loc un incendiu, în care erau depozitate produse inflamabile, cu pericol de propagare la construcţiile învecinate, urmată de o explozie, cu scurgeri de substanţe toxice. Astfel, s-a intervenit pentru evacuarea de urgenţă a personalului şi pentru salvarea persoanelor rămase blocate pe platforma acoperişului, stingerea incendiului, decontaminarea personalului, asigurarea medicală de urgenţă şi luarea măsurilor necesare în vederea restabilirii stării de normalitate.

Structurile participante la desfăşurarea exerciţiului au fost: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi cu un efectiv de 4 autospeciale de stingere a incendiilor, 3 ambulanţe S.M.U.R.D., o autospecială de descarcerare grea, o autoplatformă de intervenţie şi salvare de la înălţimi, un post medical avansat tip I, o autospecială C.B.R.Ne şi o autospecială de transport victime multiple, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, U.P.U. – S.M.U.R.D. Iaşi, S.A.J. Iaşi, Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Iaşi şi S.C. Antibiotice S.A. Iaşi.

Acţiunea s-a încheiat cu o analiză a modului şi capacităţii de intervenţie în cazul producerii unei astfel de situaţie, concluzia fiind că toate forţele participante au demonstrat că pot gestiona corect şi coerent o situaţie de urgenţă de o asemenea anvergură, iar aceste situații se pot întâmpla oricând pe teritoriul județului. 

Comentarii