De Business

Punem punctul pe știi

Dănuţ Bolohan s-a reîntors în funcţia de şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi

joi, 26 octombrie 2023, 15:39
1 MIN
 Dănuţ Bolohan s-a reîntors în funcţia de şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi

Dănuţ Bolohan s-a reîntors în funcţia de şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, potrivit unei decizii a Tribunalului Iaşi. Bolohan rămâne sub control judiciar, dar poate reveni la lucru, după ce i-a fost ridicată restricţia de a nu îndeplini profesia în exercitarea căreia ar fi săvârşit fapta. Contactat telefonic de ZdI, Bolohan a refuzat sa comenteze sau sa ofere informatii suplimentare.

Bolohan a fost acuzat de procurorii DNA că începând din ianuarie 2022 şi până în luna noiembrie a aceluiaşi an, alături de alţi trei funcţionari ai Biroului de Frontieră Iaşi, ar fi luat mită pentru a favoriza mai multe firme ce importau produse textile, încălţăminte sport şi parfumuri contrafăcute din Turcia.

Potrivit DNA, prin modul de acţiune, funcţionarii vamali ar fi creat condiţiile în care administratorii societăţilor comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor). Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti, arată DNA. „Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat în vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD.

Comentarii