Darul oferit Papei Francisc de premierul maghiar Viktor Orban

luni, 13 septembrie 2021, 09:58
1 MIN
 Darul oferit Papei Francisc de premierul maghiar Viktor Orban

Papa Francisc a ajuns duminică, 12 septembrie, la Budapesta, capitala Ungariei, pentru a oficia Liturghia de închidere a unei conferințe internaționale despre euharistie. Suveranul Pontif a avut și o scurtă întâlnire cu președintele țării, Janos Ader, și cu premierul Viktor Orban, una dintre cele mai vocale voci împotriva migranților. De altfel, Orban i-a dăruit Papei o copie a unei scrisori din secolul al XIII-lea a lui Bela al IV-lea către Papa Inocențiu al IV-lea, prin care regele maghiar cerea ajutor pentru a rezista invaziei mongole.

În trecut, Papa Francisc și Viktor Orban au avut opinii extrem de diferite asupra migrației, dar și asupra altor subiecte. Suveranul Pontif chiar a criticat „populismul național” alimentat de guverne precum cel condus de Orban – care s-a declarat apărătorul al așa-numitei civilizații creștine din Europa. Recent, premierul Viktor Orban s-a remarcat prin represiunea împotriva presei independente și a generat nemulțumirea UE prin promovarea unei legi care interzice informațiile despre LGBT în școli. Acum, remarcile Papei au subliniat nevoia de toleranță.

„Sentimentul religios a fost seva acestui neam, atât de atașat de rădăcinile sale. Cu toate acestea, crucea, plantată în pământ nu numai că ne invită să fim bine înrădăcinați, ci și ridică și își întinde brațele spre toată lumea”, a spus Papa Francisc, în timpul discursului său de la Liturghia de închidere a Congresului Internațional Euharistic.

Darul personal al lui Orban pentru Papă părea însă să sublinieze poziția sa naționalistă și antiimigranți: o copie a unei scrisori din secolul al XIII-lea a regelui maghiar Bela al IV-lea către Papa Inocențiu al IV-lea. Scrisoarea îi cerea papei de atunci ajutor pentru a rezista invaziei mongole.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

Comentarii