De ce a fost atât de rece în ultimele două zile

vineri, 21 octombrie 2022, 20:58
2 MIN
 De ce a fost atât de rece în ultimele două zile

Pe pagina de Facebook Meteo Moldova specialiștii Conf. dr. Lucian Sfîcă și Andrei Bârlea au explicat de ce s-au înregistrat temperaturi negative noaptea trecută.

Postare:

”Ultimele 48 de ore ne-au adus o răcire masivă, autentică de altfel mijlocului de toamnă. Un anticiclon ce ar putea fi considerat generic scandinav, dar care e mai degrabă un anticiclon mobil polar cu "descărcare" din zonă arctică spre centrul continentul european, a determinat un transport de aer arctic în partea sa anterioară, aer ce a invadat tot estul continentului. Evident, această advecție s-a resimțit cel mai puternic în Moldova, regiune total expusă acestui tip de pătrunderi de aer foarte rece. 
În plus, presiunea atmosferică a crescut foarte mult concomitent advecției de aer rece astfel că maximele acesteia au conturat un nucleau anticiclonal chiar la nivelul României în cursul nopții trecute.
Cadrul ideal pentru o noapte rece, chiar și în regiuni joase. La munte însă temperaturile au scăzut semnificativ sub 0C la toate stațiile depresionare ale ANM, cu minime de -6 spre -7C. Mai mult, în punctele noastre de monitorizare din nordul Carpaților Orientali. Astfel, la Lucina minima a coborât chiar sub pragul de ger (-10.6C), în timp ce la Moldova-Sulița temperatura a scăzut până la -7.6C, iar la Poiana Stampei până la -8.2C. După cum se poate observa de pe harta minimelor ANM pentru ziua de azi la stația oficială Poiana Stampei minima a fost de -5,6C. Diferența de 2,6C între cele două puncte de observație indică tocmai diferențele termice obișnuite în astfel de condiții sinoptice între arealul jos(mai rece) și cel mai înalt(mai cald) al depresiunii în condiții de inversiune termică în condiții anticiclonale post-advecție rece (Conf. dr. Lucian Sfîcă, Andrei Bârlea)”.

Comentarii