De ce vine sâmbătă la Iaşi preşedintele Klaus Iohannis

miercuri, 08 mai 2019, 01:49
2 MIN
 De ce vine sâmbătă la Iaşi preşedintele Klaus Iohannis

Şeful statului va conferenţia pe marginea proiectului iniţiat de el „România educată” şi va lansa noua sa carte, „EU.RO”. În aceeaşi zi va avea loc mitingul organizat de liberali în Piaţa Unirii pentru prezentarea candidaţilor la alegerile europarlamentare. Odată cu scrutinul din 26 mai se va desfăşura şi referendumul declanşat de preşedinte pe subiectul modificării legilor justiţiei.

Bătălia pentru Moldova începe săptămâna aceasta la Iaşi. Rămâne de văzut dacă ea se va stinge subit după alegerile europarlamentare din 26 mai sau va continua la fel de susţinut, poate cu mai mult decât noi promisiuni, peste vară pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Până la prezidenţialele de atunci, preşedintele de acum intră în campania de susţinere a referendumului declanşat pe chestiunea modificării legilor justiţiei.

Chiar dacă, astăzi, Guvernul e gata să emită o ordonanţă menită să-l împiedice să susţină tema chestionării populare, Klaus Iohannis se va afla sâmbătă la Iaşi, la capătul unei săptămâni foarte agitate pentru fosta capitală de război.

Rămâne însă de văzut dacă şeful statului se va rezuma la activităţile culturale pe care şi le-a propus sau dacă va pleda public, în faţa ieşenilor, împotriva favorizării prin lege a infractorilor în detrimentul victimelor.

Agenda vizitei prezidenţiale la Iaşi începe cu o reuniune pe subiectul proiectului iniţiat de Klaus Iohannis, „România educată”. Ea este programată la ora 11 la sala de conferinţe de la Hotel Astoria.

La orele 14.30, preşedintele îşi va lansa cartea „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”. Este a treia apariţie editorială semnată de Klaus Iohannis, după volumele „Pas cu pas” (2014) şi „Primul pas” (2015).

În după-amiaza aceleiaşi zile, în Piaţa Unirii va avea loc mitingul organizat de PNL în cadrul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, la care vor fi prezenţi liderii partidului împreună cu principalii candidaţi liberali la Parlamentul Euopean.

Amintim că referendumul pe subiectul legilor justiţiei va avea loc simultan cu scrutinul euroalegerilor, dar pe parcursul zilei de ieri nu am putut obţine nicio confirmare oficială că şeful statului se va putea adresa ieşenilor în cadrul campaniei pentru referendum.

Indiferent dacă Iohannis va trece sau nu prin Piaţa Unirii, ziua de sâmbătă va fi una incomparabil mai liniştită decât evenimentul „regional” convocat pentru joi (mâine) în acelaşi loc din centrul Iaşului de şefii de la Bucureşti ai PSD.

Comentarii