De la agonie la extaz. Transagropolis – salvat de la eşec, dar încă în convalescenţă

sâmbătă, 22 decembrie 2018, 02:59
4 MIN
 De la agonie la extaz. Transagropolis – salvat de la eşec, dar încă în convalescenţă

Dacă Centrul Expoziţional Moldova – clădirea modernă de la marginea de sud a Iaşului care e mereu închisă – mai are încă de aşteptat ca să evolueze de la gazdă de evenimente la centru IT, în cealaltă parte a oraşului, un alt proiect similar care a fost salvat de la eşec se extinde.

Cu doi ani în urmă, administraţia judeţeană era în fierbere: primul parc agroindustrial din Moldova se afla la un pas de un eşec care avea să fie cu siguranţă unul răsunător.

Ideea înfiin­ţării parcului se conturase în 2012, pe fondul problemelor acumulate în agricultură până atunci: dificultăţi în valorificarea producţiei, lipsa unui lanţ de prelucrare a produselor agricole, activitate economică redusă în mediul rural. La sfârşitul acelui an, reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi, ai Direcţiei locale pentru Agricultură şi ai Univer­sităţii Agronomice, împreună cu partenerii din Republica Moldova – raioanele Ungheni şi Făleşti – şi cu cei din regiunea ucraineană Viniţa au bătut palma cu Primăria comunei Leţcani, unde urma să fie construit parcul agro­industrial. Treaba a mers ca pe roate şi, cu finanţarea de 4,3 milioane de euro obţinută de la Bruxelles, proiectul a fost gata în doi ani, adică la sfârşitul lui 2014. Banii au venit prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

Aşadar, cu exact patru ani în urmă, centrul era gata să-şi îndeplinească menirea – aceea de a dezvolta o structură de marketing agricol pentru îmbunătăţirea situaţiei economice din zonă. Inaugurarea fusese fixată pentru luna martie 2015. Doar că a rămas gol vreme de aproape doi ani. La finele lui 2016, cel puţin 10 la sută din spaţiile amenajate pentru depozitare, prezen­tare sau birouri trebuiau să fie ocupate. Or, până în septembrie, nu fuseseră emise nici autorizaţiile de funcţionare. Când să apară primii beneficiari dintre cei 330 de producători agricoli şi 30 de firme din industria alimentară ieşeană preconizaţi, peste 700 de producători din Ucraina şi 150 din cele două raioa­ne de peste Prut?

Totuşi, administraţia judeţului a reuşit in extremis să găsească chiriaşii pen­tru suprafaţa minimă din parc. După nu mai puţin de şapte licitaţii, la începutul primăverii 2017 au fost în­chiriate aproape toate spaţiile. Dacă clă­direa ar fi rămas goală şi după 2016, Consiliul Judeţean Iaşi, în calitate de lider de proiect, ar fi fost pasibil de o sancţiune uriaşă: returnarea a 2,6 mi­lioane de euro.

La un parc agroindustrial merge şi un centru de transfer tehnologic

Din acel moment, Transagropolis şi-a luat avânt şi, în fiecare an, în septembrie, devine într-adevăr polul agricol al regiunii, odată cu organizarea târ­gului Agralim pe mare parte din suprafaţa de 25 de hectare pe care o ocupă. Sute de firme şi mii de mici producători agricoli sunt prezenţi cu produse de profil şi utilaje, primesc sau oferă consultanţă, participă la conferinţe pe teme diverse.

Consiliul Judeţean are însă planuri mari cu acest parc agroindustrial: ex­tin­derea lui cu un centru regional de transfer tehnologic în agricultură şi zootehnie. Printre altele, acesta este menit să stimuleze iniţiativele de inovare şi dezvoltare tehnologică în sectoarele agricol şi zootehnic, să crească numărul întreprinderilor care aplică tehnologii noi de producţie şi să stimuleze cooperarea între mediul de afaceri şi cel academic, prin facilitarea dezvoltării de proiecte comune.

Potrivit documentaţiei tehnice întocmite deja, pe o suprafaţă de 15 hectare vor fi amenajate o platformă expoziţională agricolă şi de transfer tehnologic, una zootehnică, una pentru demonstraţii şi încercări, o parcare, perdele de protecţie, reţea de drumuri de incintă şi utilităţi. Echivalentul în euro: 3 milioane, pe care CJ speră să-i obţină prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 1, Prioritatea de investiţii 1.1. Proiectul a fost depus şi la Compania Naţională de Investiţii.

Management privat pentru un parc mare

Dar cei de la CJ nu caută doar finanţare pentru extindere, ci şi o echipă de management pentru între­gul parc. Serviciile de administrare şi operare ale Transagropolis sunt subiectul unei licitaţii pentru concesionarea lor pe următorii cinci ani. Valoarea estimată a contractului de concesiune este de 18,47 de milioa­ne de lei, iar ofertele sunt aşteptate până pe 7 ianuarie 2019. Câştigăto­rul va avea dreptul să facă investiţii cu aprobarea concendentului, pentru completarea şi îmbunătăţirea obiectului de activitate.

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro şi „Ziarul de Iaşi“ în cadrul proiectului „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination“, cofinanţat de UE prin DG Regio. Informaţiile prezentate nu reprezintă poziţia oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului şi publicaţiei.

Comentarii