De poimâine, sabia lui Cuza va fi expusă la Iaşi

marți, 24 aprilie 2018, 01:50
1 MIN

Arma, simbol al recunoaşterii Unirii de către Imperiul Otoman, a fost oferită domnitorului de sultanul Abdul Medjid în anul 1860.

Ieşenii vor putea vedea sabia de învestitură a lui Alexandru Ioan Cuza începând de poimâine, la Muzeul Unirii din Iaşi, de pe strada Lăpuşneanu. Evenimentul de deschidere a acestei expoziţii se va desfăşura joi de la ora 14, fiind organizat de Ministerul Afacerilor Extern şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, prin Muzeul de Istorie a Moldovei, cu sprijinul senatorului Doru Adrian Pănescu.

Sabia a fost oferită domnitorului Cuza de sultanul Abdul Medjid în anul 1860, cu prilejul vizitei domnitorului la Constantinopol. Cunoscută din punct de vedere tipologic sub denumirea de shamshir şi lucrată la comanda sultanului de către bijutierii armeni din Constantinopol, sabia are mai multe părţi confecţionate din aur, iar garda acesteia este împodobită cu numeroase diamante şi briliante.

Această sabie, care a fost evaluată în acea epocă la suma de 3.300 galbeni, este un exponat cu o mare însemnătate în istoria diplomaţiei româneşti, simbolizând recunoaşterea de către Imperiul Otoman a Unirii de la 1859, care a pus bazele României moderne.

Comentarii