Amânări revoltătoare, la umbra cărora par a se da marile lovituri

Decizii cruciale în materie de urbanism, luate în baza unui act perimat

miercuri, 25 iulie 2018, 02:01
2 MIN
 Decizii cruciale în materie de urbanism, luate în baza unui act perimat

Termenul de valabilitate a documentului strategic în urbanism al Iaşului, vechi de 20 ani, va fi din nou prelungit. În acest sens, pe ordinea de zi a plenului Consiliului Local (CL) de poimâine a fost introdus un proiect de hotărâre.

În proiect se arată că termenul de valabilitate va fi prelungit până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General (PUG). Această măsură poate fi luată de Primărie în contextul unei decizii recente a Guvernului, despre care „Ziarul de Iaşi“ a scris luna trecută. Hotărârea Executivului din iunie permite municipalităţilor să prelungească valabilitatea unui PUG pentru o perioadă de maximum cinci ani, respectiv până în decembrie 2023.

Tergiversarea aprobării unui nou PUG la Iaşi a iscat discuţii politice intense de-a lungul anilor. În prezent, consilierii PNL refuză să dea undă verde proiectelor urbanistice propuse în plenul CL în lipsa unui PUG actualizat, motivând că menţinerea vechiului PUG are ca scop debandada imobiliară şi face posibile marile lovituri imobiliare ale apropiaţilor primarului. Pentru o perioadă, liberalii au respins inclusiv proiecte publice, dar, de la începutul acestui an, s-au limitat, din raţiuni electorale, doar la iniţiativele persoanelor particulare.

Cert este că urbanismul din Iaşi continuă să fie gestionat în baza unui PUG vechi de peste 20 de ani. În acelaşi timp, PUG-ul a suferit numeroase modificări de-a lungul anilor, prin planuri urbanistice zonale şi, deseori, unele proiecte private aprobate de Primărie au stârnit controverse.

Contractul pentru actualizarea PUG a fost semnat în decembrie 2007 de către Primărie cu Search Corporation, preţul convenit fiind de circa 1,6 milioane lei. Contractul a avut o perioadă de implementare de 22 luni, dar prima variantă a planului a fost lansată oficial abia în mai 2014. Între timp, valabilitatea vechiului PUG fusese deja prelungită. În 2015 şi 2016 au fost date publicităţii noi variante, cu ajustări, unele destul de majore, ale planului urbanistic, forma finală a acestuia fiind acum în avizare la Comisia de monumente. 

În acest an, PUG-ul a primit şi avizul de mediu, dar e puţin probabil ca documentul să fie aprobat în plenul CL până la sfârşitul acestui an.

VEDEȚI ȘI:

Noul PUG a primit avizul de la Mediu

Încă 5 ani de haos urbanistic în Iaşi. Noul PUG ar putea fi gata după 2023

Comentarii