De Business

Punem punctul pe știi

Dezechilibrele macro pot împinge economia României către politici de austeritate

miercuri, 24 mai 2023, 20:56
1 MIN
 Dezechilibrele macro pot împinge economia României către politici de austeritate

După ce Comisia Europeană a efectuat o analiză aprofundată a economiei româneşti în baza Prognozei de primăvară, şi în temeiul articolului 5 din Regulamentul (UE) nr. 1176/2011, în raportul publicat miercuri, 24 mai, se arată că România se confruntă cu mari dezechilibre macroeconomice.

În special, vulnerabilităţile de referă la deficitul de cont curent, legat de marile deficite ale guvernului, în timp ce economia dă semne de supraîncălzire. Deficitul de cont curent care era deja foarte mare, s-a adâncit considerabil după recesiunea indusă de pandemie şi face ca economia să fie vulnerabilă la eventualele şocuri de finanţare externă. Perpetuarea unui deficit mare de cont curent riscă să ducă Poziţia internaţională netă şi mai mult în teritoriu negativ.

Semnele supraîncălzirii economiei sunt „clare şi vizibile”, se arată în raport. Rata inflaţiei de bază este „inconfortabil” de ridicată, creşterile salariale se măsoară cu două cifre, iar rata şomajului e relativ scăzută. Astfel, Comisia arată că aceşti indicatori arată că economia românească funcţionează în prezent aproape sau peste potenţialul ei real. Acest fenomen limitează potenţialul de creştere non-inflaţionistă. Avansul economic axat în principal pe consum generează o creştere a deficitului fiscal şi de cont curent, crescând vulnerabilitarea economiei româneşti.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

Comentarii