Discuţii cu aromă de mici şi aditivi alimentari la Prefectură

miercuri, 15 mai 2019, 01:49
2 MIN
 Discuţii cu aromă de mici şi aditivi alimentari la Prefectură

Participanţii la întrunirea organizată ieri la Casa Pătrată au putut să afle de ce trebuie evitată cumpărarea anumitor alimente, de ce se pun aditivi în compoziţie şi ce e musai să găsim pe eticheta fiecărui produs comestibil.

Cum deosebim alimentele alterate, păstrate în condiţii improprii sau care au ieşit din garanţie, de cele bune pentru consum – aceasta a fost tema discuţiilor găzduite ieri de Prefectura ieşeană.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Direcţiei de Sănătate Publică au explicat, prin reprezentanţii lor, ce trebuie ştiut despre siguranţa alimentară, calitatea alimentelor şi standardele existente pentru produsele alimentare.

La „Protecţia Consumatorilor“, marea majoritate a reclamaţiilor (aprox. 90 la sută) vizează produse nealimentare. Comisarul şef adjunct Florin Onofrei a explicat, la reuniunea Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, că alimentele expirate, cele fără elemente de identificare a provenienţei sau neetichetate, trebuie să fie refuzate la cumpărare.

El a adăugat că, dacă un consumator descoperă ceva în neregulă abia după ce a ajuns acasă, poate să facă reclamaţie la comisariat doar dacă deţine bonul fiscal.

Despre aditivii alimentari a vorbit Oana Calucci, coordonator colectiv Igienă Alimentară în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, care a explicat că, în acest an, atenţia este îndreptată asupra sulfiţilor cu care sunt tratate fructele şi legumele. Sulfiţii sunt antioxidanţi (conservanţi) cu rol de prevenire şi reducere a decolorării vegetalelor.

Prezenţa aditivilor în compoziţia alimentelor trebuie să fie menţionată pe ambalaj pentru că pot să provoace alergii. Mai mult, aceste substanţe pot să devină toxice dacă este depăşită cantitatea permisă. Pe de altă parte, este interzisă folosirea lor pentru a acoperi anumite deficienţe ale alimentelor, a spus reprezentanta DSP.

O excepţie este bicarbonatul de sodiu, un ingredient esenţial al micilor. Interzis în Uniunea Europeană în mâncărurile de carne pentru că poate să mascheze gustul cărnii stricate, în România este permis tocmai pentru specificul naţional al micilor.

Despre amenzi a fost şi una dintre intervenţiile prefectului Marian Şerbescu. Astfel, controalele efectuate în perioada Sărbătorilor Pascale de echipele constituite din reprezentanţi ai instituţiilor enumerate mai sus, s-au soldat cu avertismente, dar şi cu sancţiuni care au însumat 15.000 de lei.

Mai mult, au fost oprite de la comercializare 37 kg de carne, iar pentru alte 51 kg – de produse din carne, de astă dată – a fost sistată vânzarea temporar, până la remedierea deficienţelor (pentru lipsa infor­maţiilor despre produs sau etichetare ilizibilă).

Comentarii