Dodon le cere moldovenilor să nu aibă încredere în UE

luni, 27 noiembrie 2017, 22:40
1 MIN
 Dodon le cere moldovenilor să nu aibă încredere în UE

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, adeptul apropierii de Rusia şi Uniunea Eurasiatică, a declarat că Summitul Parteneriatului Estic, desfăşurat la Bruxelles săptămâna trecută, a confirmat că dosarul Republicii Moldova s-ar afla “în cel mai de jos sertar al preocupărilor Uniunii Europene”, iar reuniunea în sine ar fi demonstrat caracterul iluzoriu al integrării europene, potrivit Moldpres, Radio Chişinău şi Deschide.md, care citează un comunicat al serviciului de presă al preşedinţiei de la Chişinău.

Potrivit lui Dodon, dezamăgirea europenilor faţă de Chişinău e constantă, iar şansele Republicii Moldova de a se integra în UE sunt egale cu zero în următoarele decenii. În opinia sa, se adevereşte faptul că până acum guvernările proeuropene au promovat o „geopolitică a iluziilor”.

În mesajul său, preşedintele Dodon cere guvernului să renunţe la geopolitică şi la retorica antirusă. „Cei de la putere au distrus relaţiile de parteneriat strategic cu Federaţia Rusă, au provocat artificial conflicte şi scandaluri care ne-au îndepărtat de partenerii noştri estici, cei care au jucat tot timpul un rol important în dezvoltarea economiei ţării noastre”, susţine Igor Dodon, în condiţiile în care Uniunea Europeană reprezintă în prezent principalul partener comercial al Republicii Moldova. De fapt, întregul mesaj al lui Igor Dodon este o pledoarie împotriva integrării Republicii Moldova în UE, în favoarea apropierii ei de Rusia. „Revenirea la parteneriatul strategic real cu Rusia este o necesitate dictată de moment, acest lucru îl conştientizează oamenii şi trebuie să îl conştientizeze şi cei care la momentul acesta controlează parlamentul şi guvernul”, mai susţine Dodon în comunicatul preluat şi de numeroase mass-media ruse.

Comentarii