Două clădiri simbol ale Iaşului vor fi reabilitate

vineri, 30 martie 2018, 01:49
2 MIN
 Două clădiri simbol ale Iaşului vor fi reabilitate

Municipalitatea caută firme care să proiecteze lucrările de reabilitare în cazul a două monumente istorice: Casa Callimachi (strada Cuza Vodă, fostul sediu al PNŢCD) şi Casa Berthelot (Copou, vizavi de Spitalul Militar, foto stânga). Potrivit unor expertize tehnice făcute de specialişti, ambele clădiri au nevoie de consolidare, în contextul în care imobilele sunt incluse în clase de risc seismic.

Din acest punct de vedere, monumentul din Copou (foto jos) este într-o stare de degradare mai avansată decât clădirea de pe Cuza Vodă.

Casa Callimachi a fost achiziţionată recent de către Primărie cu suma de 3,7 milioane lei de la un privat. Imobilul este format din trei corpuri de clădiri, iar suprafaţa de teren aferentă, inclusiv partea construită, ajunge la 2.261 mp.

Clădirea are un regim de înălţime cu subsol, parter şi etaj, la fel ca monumentul din Copou. Municipalitatea a estimat valoarea contractului de proiectare la circa 126.000 lei. Pentru Casa Berthelot, estimarea ajunge la aproximativ 85.000 lei. „Imobilul se încadrează în clasa de risc seismic I corespunzătoare construcţiilor cu risc ridicat de prăbuşire.

Clădirea este propusă a fi redată circuitului turistic prin transformarea în muzeu“, se arată în caietul de sarcini. Un muzeu va fi făcut şi la Callimachi, propunerea fiind ca acesta să fie dedicat Cen­tenarului Marii Uniri. Suprafaţa terenului de la Casa Berthelot ajunge la 1.220 mp. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, imobilul a fost modificat după 1964 prin compartimentarea încăperilor şi a holului principal pentru a avea destinaţia de locuinţe sociale.

O altă licitaţie de proiectare lansată de Primărie vizează întocmirea documentaţiei pentru lucrările de reabilitare la linia de tramvai Iaşi – Dancu.

În acest caz, contractul ajunge la 240.000 lei. Planul municipalităţii este ca lucrările de execuţie să fie finanţate cu fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional, pe axa dedicată mobilităţii urbane.

Comentarii