Dramele prin care a trecut actorul Puiu Călinescu

miercuri, 21 iunie 2023, 17:55
2 MIN
 Dramele prin care a trecut actorul Puiu Călinescu

Puiu Călinescu şi-a pierdut mama când avea doar 3 ani. Avea să cunoască şi durerea pierderii unei dintre fiice pe când aceasta avea doar 50 de ani. Inima actorului s-a oprit pe scenă. Va muri câteva zile mai târziu. Puiu Călinescu avea să se nască pe 21 iunie 1920 în urmă cu exact 103 de ani. Avea să fie unul din cei mai mari actori de comedie, cu roluri memorabile. El a fost cunoscut mai ales dinrolurile făcute în filmul Brigada Diverse. Se spune că circulaţia se bloca atunci când juca în diverse grădini de vară.

 Puiu Călinescu a jucat în peste 30 de filme, în zeci de spectacole de revistă şi în zeci de scenete memorabile pentru televiziune. La vârsta de 5 ani, după moartea mamei, care avea doar 23 de ani, şi cu un tată care nu îl va recunoaşte drept fiu al său, a fost crescut de bunica din partea mamei, apoi de allţi unchi şi mătuşi. Are parte de o copilărie umilitoare, fără jucării, fără plăcerile nevinovate ale acestor ani, în schimb va suporta cu stoicism bătăile celor care îl creşteau, iar dacă nu era disciplinat, nu primea de mâncare.

În perioada adolescenţei, se vede nevoit să se angajeze şi să-şi facă un rost în viaţă, întrucât unchiul său, în casa căruia locuia, i-a impus acest lucru, spunându-i, din nou, că nu îi va mai da de mâncare.

„Prima mea muncă de artist a fost să lipesc afişe de spectacole în Bucureşti, la cinema. Pe vremea aceea erau filme mute şi în pauză, când se schimbau rolele cu peliculă, eu ieşeam în sală, în faţa ecranului, ca să fac lumea să râdă. Eu nu am şcoli şi diplome, ce am învăţat am învăţat din acele filme, de pe stradă şi din viaţă. Secretul este munca, munca neîntreruptă, cu idei noi, cu veşnice căutări!

Păi, eu sunt bolnav dacă nu am repetiţii, sau spectacole, sau turnee, trebuie să fac mereu câte ceva. Iar dacă nu am ce, caut până găsesc. Uite, am reparat televizorul şi de atunci nu mai am imagine la el. Am reparat radioul şi nu mai are sunet. Am reparat fierul de călcat şi am ars lumina în tot cartierul. Nu pot să stau într-un loc ţepenel, am în mine un demon care îmi spune mereu De aia şi sunt ca şi scândura, că nu are timp grăsimea să se adune. Şi atunci scriu, că textele din comediile în care joc, eu le fac şi alţii le cenzurează”, povestea artistul în emisiunea „Planeta Cinema”, a Eugeniei Vodă.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Comentarii