Drumul groazei Iaşi – Breazu: maşinile se strică una după alta (VIDEO), CJ face şedinţe

luni, 22 iulie 2019, 01:50
4 MIN

De ani de zile, şefii DJADP promit că încep asfaltările pe şoseaua care pleacă de lângă municipiu şi continuă prin Rediu până la Gropniţa. Sunt mii de gropi, unele dintre acestea având peste 10 cm adâncime! În această săptămână, consilierii judeţeni urmează să-şi dea acordul pentru majorarea sumei deja alocate pentru repararea drumului Iaşi-Breazu-Movileni-Forăşti. Dacă până astăzi nu vor fi depuse oferte pentru Axa rutieră Iaşi-Suceava, suma ar putea să crească. Între timp, localnicii sunt exasperaţi de lipsa de reacţie a celor care par să fi abandonat cu totul drumul în perspectiva modernizării lui cândva cu fonduri europene.

Astăzi este aşteptat primul semn al licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean pentru atribuirea contractului de lucrări pentru Axa rutieră strategică Iaşi-Suceava. Porţiunea de pe raza judeţului, în lungime de aproximativ 92,2 km, a fost împărţită în trei loturi.

Cel mai des pomenit dintre ele este cel care începe pe DJ 282, de la limita municipiului reşedinţă, şi continuă prin Rediu, Movileni şi Gropniţa. Pe acest tronson lung de 29,6 km nu s-a făcut niciun fel de lucrări modernizare în ultimii 30 de ani, astfel că asfaltul este cel din regimul trecut.

Dat fiind că de doi ani se tot vorbeşte de realizarea unei alternative pe drumurile judeţene de la nord de traseul clasic spre Suceava (DN 28/ E583 – DN 28A – DN 2/E 85, Iaşi-Tg. Frumos-Paşcani-Suceava), intervenţiile pe aceste drumuri judeţene au fost ca şi inexistente.

Este vorba de DJ 282 Iaşi-Gropniţa, DJ 281D Gropniţa-Coarnele Caprei, DJ 281B Coarnele Caprei-Belceşti, DJ 281 Belceşti-Cepleniţa şi Scobinţi-Lespezi. Asta a făcut ca unele porţiuni să se deterioreze accentuat, iar presiunile şi chiar protestele să se facă tot mai auzite în special din zonele dens populate, cum e Breazu-Rediu.

Existenţa unui proiect finanţat din fonduri europene nu exclude lucrările de întreţinere. Evident, nu-şi au rostul cele de profunzime, însă localnicii şi-au pierdut răbdarea: lucrările la proiectul cu care conducerea CJ se laudă de doi ani nu au început, iar plombările făcute au rezolvat situaţia doar temporar. Gropile au apărut lângă plombele turnate.

Câmp de luptă? Nu, drum judeţean

Pe unele porţiuni din acest drum al groazei am găsit gropi adânci de peste 10 cm atât de dese, încât e imposibil să le eviţi pe toate. Oamenii conduc încet şi mulţi dintre cei care ne-au văzut făcând poze sau măsurând adâncimea gropilor din carosabil ne-au spus că „e inadmisibil ce se întâmplă cu drumul ăsta” şi ne-au întrebat dacă ştim când vor începe lucrările de reparaţii. Ce să le fi răspuns?

Ultimii trei directori ai DJADP ne-au spus acelaşi lucru, că drumul e atât de distrus, încât imediat apare o groapă lângă una care tocmai a fost plombată şi că orice intervenţie de acest fel înseamnă doar bani aruncaţi. Drumul trebuie reconstruit de la zero, este concluzia universală. Aşadar, întrebarea „Când?” va mai rămâne o vreme fără răspuns.

Totuşi, când vor începe măcar plombările? Cel mai probabil, săptămâna viitoare. Odată cu desemnarea, la sfârşitul lunii trecute, a companiei care urmează să intervină pentru lucrările de intervenţie (firma ieşeană Construct & Drum SRL), Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor mai are nevoie de un singur detaliu birocratic: acordul consilierilor judeţeni asupra sumei puse la bătaie. Acesta va fi dat abia poimâine.

Astfel, DJADP va putea cheltui 1,23 de milioane de lei pentru plombe şi petice de asfalt ce vor totaliza 10.000 de metri pătraţi. Lucrările vor fi făcute pe o distanţă de 25 km, între Iaşi şi Forăşti.

Directorul DJADP ne spunea, săptămâna trecută, că, dacă licitaţia pentru Axa Iaşi-Suceava nu va atrage nicio ofertă, suma alocată reparaţiilor pe acest tronson ar putea să fie majorată.

Opoziţia face bilanţul, şeful CJ priveşte spre viitor

Între timp, conducerea CJ şi opoziţia din consiliu se completează în declaraţii. Preşedintele Maricel Popa anunţă că „110 kilometri de drumuri judeţene vor intra în proces de reabilitare şi modernizare”, referindu-se la modificarea sumelor alocate deja pentru mai multe sectoare de drum judeţean, dar care s-au dovedit neinteresante pentru constructorii de drumuri.

La rândul lor, liberalii i-au măsurat doar 40 de kilometri de drum modernizat în trei ani de mandat.

„În condiţiile în care nu s-au direcţionat resursele CJ către niciun alt obiectiv major de investiţii, drumurile ar fi trebuit să fie principala preocupare a Consiliului Judeţean. În ritmul acesta de 13 km/an, se va reuşi reabilitarea reţelei de 950 km de drumuri judeţene în cel puţin 75 de ani”, comentează ironic consilierul Romeo Vatră.

Comentarii