De Sănătate

Punem punctul pe știi

Durerile violente de la degetul mare pot duce la incapacitatea completă a mâinii

miercuri, 02 noiembrie 2022, 10:13
2 MIN
 Durerile violente de la degetul mare pot duce la incapacitatea completă a mâinii

Angela Stoica, 56 ani, Iași: ”De câteva luni, mă doare din ce în ce mai tare degetul mare de la ambele mâini dar, mai ales, cel de la mâna dreaptă. Încerc să mă protejez cât pot de mult însă tot trebuie să îl mișc, atunci când fac diferite treburi, prin casă. Durerea este atât de puternică încât, uneori, simt că mi se oprește respirația. Îl mai fixez într-un fel de atelă dar tot am dureri și, în plus, îmi îngreunează mobilitatea mâinilor. Știu că poate să sune ciudat că mă plâng de durere la un deget dar vă rog să mă credeți că, din cauza durerii, îmi este foarte greu să mă descurc la lucruri banale precum atunci când curăț legume, șterg praful sau chiar și atunci când mă îmbrac”.

Dr. Mariana Pricop, Medic specialist reumatologie, recuperare, medicină fizică și balneologie, Red Hospital Sf. Sava, Iași: ”Din ceea ce relatați dvs, se pare că este vorba despre rizartroză. Rizartroza  este denumirea dată artrozei degetului mare de la mână, afecțiune localizată la rădăcina degetului mare, între osul metacarpian și osul trapez. Într-un stadiu avansat această afecțiune provoacă dureri, redoare și deformații. 

Aceasta este o boală de uzură a articulației, în special a cartilajului. Este cunoscută și sub denumirea de osteoartrită sau artroza  policelui. 

Cauza nu este bine cunoscută. Se presupune că există o legatură între suprasolicitarea mâinii pe o perioadă lungă de timp, de ani de zile, constând în mișcări repetitive.

Degradarea articulară este lentă, dar progresivă, iar cartilajul articular suferă  eroziuni până la distrugerea completă a acestuia. Secundar, apare reacția inflamatorie locală cu afectarea structurilor articulare: capsula, ligamentele și sinoviala.

Manifestarea tipică este durerea vie la nivelul mâinii, mai exact la baza degetului mare, intensificată de mișcarea acestuia, așa cum descrieți și dumneavoastră. Chiar dacă este vorba despre o singură articulație, durerea poate fi invalidantă, mai ales din cauza rolului important jucat de police în mișcările de prehensiune (prindere cu ajutorul degetelor) și în pensele de forță sau de finețe ale mâinii.

Diagnosticul este stabilit în urma examinării clinice și paraclinice. Clinic apare durere cu localizare specifică, iar  radiografic  se observă îngustarea spațiului articular sau chiar dispariția acestuia.  RMN-ul poate obține imagini mai precise, fiind util în stadiile avansate, când este luată în considerare intervenția chirurgicală. .

Diagnosticul diferențial se face cu tendinita De Quervain și sindromul de tunel carpian.

Tratamentul  include tratament medicamentos (antiinflamatorii local intraarticular sau oral), infiltrații cu acid hialuronic. Efectul este însă limitat și temporar.

Tratamentul recuperator include fiziokinetoterapie.

În fazele mai avansate se poate interveni chirurgical (artroplastie, artrodeză).

Fără tratament, se ajunge până la incapacitate funcțională completă, cu imposibilitatea prinderii și manipulării obiectelor.

De aceea, vă recomand să mergeți la medic, să faceți investigațiile pe care vi le solicită și să urmați recomandările pe care vi le face, pentru a încerca să păstrați cât mai mult funcționalitatea degetelor afectate”.

 

Comentarii