Episcop la judecata lumească: viol şi agresiune sexuală. Episcopia şi Seminarul, părţi responsabile în dosar

marți, 22 decembrie 2020, 02:59
2 MIN
 Episcop la judecata lumească: viol şi agresiune sexuală. Episcopia şi Seminarul, părţi responsabile în dosar

Dosarul abuzurilor sexuale care ar fi avut loc la Seminarul Teologic de la Huşi a fost înregistrat, ieri, la Curtea de Apel Iaşi şi conţine poveştile de groază prin care au trecut trei tineri. Aceştia ar fi fost abuzaţi sexual de către fostul episcop Corneliu Bârlădeanu şi de către fostul arhimandrit de la Catedrala Episcopală din Huşi, Sebastian Jitaru, în perioada 2015 – 2017.

Bârlădeanu şi Jitaru sunt şi cei care au fost, de altfel, deferiţi justiţiei în acest caz, acuzaţiile fiind de viol şi agresiune sexuală. Procurorul de caz, Adina Bocai, a dispus ca în dosar să fie introduse şi Episcopia Huşilor şi Seminarul Telogic Huşi, ca părţi responsabile civilmente. Astfel, în eventualitatea unei condamnări a celor doi, cele două instituţii ar putea fi obligate să achite, în solidar, daunele stabilite de judecători.

În dosar sunt trei părţi vătămate, toate foşti elevi ai Seminarului din Huşi. Unul dintre ei este actual preot, susţin surse judiciare, în timp ce altul ar fi fost agresat sexual atât de Jitaru, cât şi de Bârlădeanu, începând cu clasa a X-a. Strict juridic, fostul episcop este acuzat de viol şi agresiune sexuală asupra acelui băiat, care are acum 20 de ani, şi care ar fi fost violat de mai multe ori de episcop, în 2017. Acelaşi tânăr, D.T., a fost violat şi de Jitaru, însă începând din 2015.

În cazul lui Jitaru, s-au mai adunat probe şi cu privire la violuri comise asupra altor doi seminarişti. Unul dintre aceştia ar fi încercat să se sinucidă după ce a izbucnit scandalul de la Huşi. Anchetatorii au cerut în timpul investigaţiei şi expertize psihologice, pentru a ajuta victimele. Faptele lui Jitaru datează din 2015, însă violurile au ţinut până în 2017. 

Comentarii