Este „noaptea strigoilor”, dar și cea a aflării ursitului. Dați cu usturoi prin casă!

joi, 29 noiembrie 2018, 22:37
1 MIN
 Este „noaptea strigoilor”, dar și cea a aflării ursitului. Dați cu usturoi prin casă!

Santandrei este o mare divinitate geto-daca peste care crestinii au suprapus pe Sfantul Apostol Andreicel Intai chemat, ocrotitorul Romaniei. Santandrei a preluat numele si data de celebrare ale Apostolului Andrei (30 noiembrie).

Aparitia celor doi sfinti-mosi, Mos Andrei si Mos Nicolae, inceputul iernii si punerea in miscare a haitelor de lupi sunt semne evidente de imbatranire si degradare a timpului calendaristic. Ordinea se deterioreaza neincetat, ajungand in noaptea de 29 spre 30 noiembrie, in Noaptea Strigoilor, la starea simbolica de haos, cea de dinaintea creatiei.

Pentru ca strigoii sa nu se poata apropia de case, oamenii, – e grija gospodinelor mai ales -, mananca usturoi in aceasta seara, se ung pe corp tot cu usturoi, sau numai pe frunte, in piept, pe spate si pe la incheieturile trupului. La casa se ung cercevelele ferestrelor, pe unde strigoii ar putea sa intre sau sa se uite in casa, facandu-se semnul crucii si tot astfel urmeaza si la usa si horn, pe unde de asemenea ea crede ca strigoii pot intra si iesi din casa.

Ca la orice inceput de an, prisoseau practicile magi ce de aflare a ursitei, adica a viitorului sot. Fata de maritat prepara o "Turtuca de Andrei", turtita subtire din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si o manca inainte de culcare. Baiatul care venea in vis sa-i aduca apa ca sa-si potoleasca setea urma sa o ceara de nevasta in cursul anului. 

Aflați alte tradiții de pe crestinortodox.ro.

Comentarii