Experiențele dramatice trăite de un medic într-o tură de 30 de ore de muncă

marți, 13 aprilie 2021, 07:25
2 MIN
 Experiențele dramatice trăite de un medic într-o tură de 30 de ore de muncă

11 zile pe lună, cu ture de 24 de ore, unele chiar de 30! Așa arată în cifre epuizarea medicilor care îngrijesc pacienți COVID. Timpul pe care-l petrec acasă e tot mai puțin, își văd rar rudele și mai rar prietenii, iar pentru mulți vacanță înseamnă mai mult de 8 ore legate de somn. Și medicii ar avea nevoie de ajutor, dar spun că nu mai au timp să se gândească la ei.

Este ora 10, la Institutul Marius Nasta. Andreea Brutaru este medic specialist de terapie intensivă de anul trecut, când a dat examenul de specialitate. Au fost perioade în care a fost singurul medic din unitatea mobilă de terapie intensivă și avea în grijă viața a opt pacienți. Echipa Digi24 a întâlnit-o la finalul unei gărzi de 24 de ore. Epuizată și tristă, își încheia tura completând documentele unui pacient care decedase.

Andreea ar fi trebuit să meargă acasă, dar nu va pleca. Este 11 și, după mai bine de 24 de ore de muncă, se îmbracă din nou în combinezon pentru a intra în ATI. Starea unui pacient s-a agravat și are nevoie de ajutor. (…)

Medicul ajunge în ATI și își ajută colegii să stabilizeze pacientul. Deși ar trebui să plece, pentru că tura s-a încheiat, merge totuși să verifice și starea celorlalți bolnavi. Fiecare cu nevoia lui: unul nu mai suportă masca, altul cere încurajări ca să meargă mai departe, iar o strângere de mână din partea medicului face uneori mai mult decât tratamentul.

"Dacă aveți vreo problemă, discutăm împreună. N-o să vedem progres de pe o zi pe altă, de la o ora la altă. Asta e boală și e o recuperare lungă. Important e să mergem spre bine și să facem pași spre bine. Nu vreau să cadeți psihic. E foarte important să stați bine psihic", îi spune unei paciente.

După ce o încurajează pe această, o altă are nevoie de ea. Spune că nu mai suportă masca. (…)

Reporter Digi24: După câte ore de stat aici?

Medic: Nu știu cât este ceasul acum.

Reporter Digi24: 12.

Medic: Ora 12. Cam 30 de ore.

Însă nici de această dată, Andreea nu reușește să plece acasă. Alți pacienți au nevoie de ea.

Ce povestește Andreea se vede și în fața spitalului. Ambulanțele vin unele după altele.

E deja ora 14. Medicul a pierdut șirul orelor petrecute în spital. Pleacă spre casă. Obosită și cu gândul tot la bolnavi. Pacienții nu știu cum arată Andreea. Îi pot vedea doar ochii și îi aud vocea sigură, niciodată ezitantă și asta îi liniștește. Specialistul de terapie intensivă nu e doar un cadru medical, e și psihologul bolnavilor care, fără familii alături, au nevoie de cineva cu care să împartă suferința. La doar 30 de ani, Andreea e o forță în fața celor pe care-i tratează. Își permite să aibă temeri, slăbiciuni și frici doar când rămâne singură.

Citiți reportajul integral pe digi24.ro.

Comentarii