De Business

Punem punctul pe știi

Fermierii ieşeni care îşi dau foc la mirişti nu vor mai primi subvenţii

miercuri, 12 august 2020, 09:00
2 MIN
 Fermierii ieşeni care îşi dau foc la mirişti nu vor mai primi subvenţii

Fermierii ieşeni care ard miriştile şi resturile vegetale pe terenul arabil riscă să fie excluşi de la plata subvenţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) prin Centrul Judeţean Iaşi. 

Agricultorii din judeţ vor fi urmăriţi zi de zi prin intermediul unei aplicaţii informatice care poate oferi detalii referitoare la locul producerii arderilor, momentul în care s-a produs sau semnalat arderea (data şi ora), ba chiar şi datele de identificare ale fermierilor. „Fermierii trebuie să devină conştienţi că intensificarea producerii incendiilor miriştilor şi resturilor vegetale pe terenul arabil creşte riscul la eroziune a solului şi în atmosferă se degajă CO 2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră”, atrag atenţia reprezentanţii APIA.

Aplicaţia informatică care „va sta cu ochii” pe fermieri a fost pusă de APIA la dispoziţia Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), iar prin intermediul ei instituţiile îi vor putea monitoriza îndeaproape pe fermieri.

Toate informaţiile colectate şi centralizate de GNM şi IGSU sunt transmise ulterior către APIA, însoţite de marcarea zonei în care s-a produs arderea miriştilor şi a resturilor vegetale ori a vegetaţiei pajiştilor permanente, moment în care reprezentanţii APIA vor întreprinde vizitele în teren. Inspectorii vor efectua verificări la faţa locului cu scopul întocmirii rapoartelor de control şi vor realiza fotografii relevante, pe care le vor folosi drept dovezi.

„Precizăm faptul că arderea miriştilor şi a resturilor vegetale afectează sechestrarea carbonului în sol. (…) În situaţia în care nu sunt respectate normele privind ecocondiţionalitatea în orice moment în cursul anului calendaristic în cauză şi când respectiva neconformitate este rezultatul unei acţiuni sau omisiuni direct imputabile beneficiarului care a solicitat plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin privind schemele de plăţi directe, sunt aplicate sancţiuni administrative sub forma unor reduceri sau a unor excluderi din cuantumul total al plăţilor efectuate sau care urmează să fie efectuate beneficiarului”, se precizează într-un comunicat de presă APIA. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii