Festivalul Internaţional de Teatru începe săptămâna în forţă la Iaşi: trei piese la Teatrul Luceafărul

luni, 03 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Festivalul Internaţional de Teatru începe săptămâna în forţă la Iaşi: trei piese la Teatrul Luceafărul

De luni încep în forţă reprezentaţiile de la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi cu trei spectacole de teatru. Festivalul a început pe 1 octombrie şi va continua cu reprezentaţii premiate internaţional până pe 9 octombrie. Piesa „Şoptitorii”, pusă în scenă de compania „Texte bune în locuri nebune” din Cluj Napoca, se va juca de la ora 17.30 la Teatrul Luceafărul şi marţi, 4 octombrie, de la ora 18.00, la Colegiul Naţional din Iaşi. 

Conform descrierii, este vorba despre 70 de fragmente literare, atât din literatura universală, cât şi din cea autohtonă, „de la Creangă până la Kafka, trecând prin Chuck Palahniuk, James Joyce, Mihai Eminescu, Ion Vinea, F.M. Dostoievski, Ray Bradbury, Frederico Garcia Lorca, Malala Yousafzai, Veronica Niculescu, Nichita Stănescu, Vasile Voiculescu etc.”, conform organizatorilor.

„E o întâlnire cu valoare oximoronică: suntem aproape, dar la distanţă, împreună, dar separaţi, vorbim utilizând şoapta. Un soi de autoironie deghizată în performance privitoare la rolul actorului şi la un posibil aspect al muncii sale în viitor. Până la urmă, artistul / actorul e dator să vorbească. Noi suntem cei care alegem ce facem cu vorbele sale. Noi credem că artistul e un spirit liber, critic şi necesar. Vocea lui trebuie auzită, chiar dacă spune lucruri neplăcute pentru unii sau alţii”, au spus organizatorii.

Următoarea piesă de luni va fi jucată de Teatrul Odeon din Bucureşti în sala mare a Teatrului Luceafărul, de la ora 19.00, şi poartă numele Gardenia. „Gardenia surprinde patru generaţii de femei din aceeaşi familie, care se confruntă cu tiparele comportamentale, constrângerile şi moştenirea genetică. Toate îşi spun povestea la aceeaşi vârstă, 33 de ani, şi trec prin frământările istoriei începând cu al doilea război mondial şi până în prezent”, au prezentat actorii piesa. Ultimul spectacol de luni este programat pentru sala mică a Teatrului Luceafărul, va fi pus în scenă de Teatrul Apropo din Bucureşti, şi se numeşte „Cercurile încrederii”. Textul care a stat la baza piesei este câştigător al Concursului Naţional de Dramaturgie în 2017.

 

 

Comentarii