Fetele din centrul de plasament care s-au drogat au nevoie de psihiatru

joi, 01 noiembrie 2018, 02:50
2 MIN
 Fetele din centrul de plasament care s-au drogat au nevoie de psihiatru

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilulului Iaşi (DGASPC) au avut zilele acestea o întâlnire cu specialiştii de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” şi de la Institutul de Psihiatrie „Socola“ pentru a decide ce ar trebui făcut în cazul celor cinci fete, dintr-un centru pentru minori, care au ajuns săptămâna trecută la spital după ce au consumat etnobotanice.

Conform reprezentanţilor DGASPC, acestea au continuat să aibă probleme de comportament şi după externare, când s-au întors în centru. În urma discuţiilor cu reprezentanţii instituţiilor medicale, atât cele cinci fete, cât şi alţi minori cu probleme din cadrul sistemului de asistenţă socială şi protecţie a copilului vor fi reevaluaţi de medicii de la Institutul „Socola“ şi vor primi tratament, dacă este cazul. De asemenea, medicii de la Spitalul „Sfânta Maria” vor acorda, ca şi până acum, ajutor medical de urgenţă dacă va fi necesar.

„Medicii au zis că ne sprijină, în măsura posibilităţilor şi a personalului specializat. În sistem, fie că vorbim de asistenţă maternală, plasament familial sau centre de plasament, mai există şi alţi copii cu probleme. În acest caz, specialiştii vor încerca să ne ajute să le evaluăm pe toate şi să le asigurăm un tratament medicamentos de specialitate, dacă e nevoie. Noi în centre avem psihologi care evaluează aceşti copii, însă munca psihiatrului este alta şi ei intervin atunci când ceilalţi sunt depăşiţi, ca acum. Fetele vin cu probleme din familie, au fost supuse unor forme de abuz psihic sau emoţional, care au putut duce şi la probleme psihiatrice”, a precizat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi.

În ceea ce priveşte activitatea celor cinci tinere, acestea vor fi supravegheate cu mai mare stricteţe, spun cei de la DGASPC. De curând, aceştia i-au înştiinţat pe profesorii fetelor că trebuie să fie verificate cu mai mare atenţie, urmând ca fetele să fie însoţite şi de un educator din centru până la unitatea de învăţământ. 

Comentarii