Fierbe lumea medicală. A fost sau nu „împrăștiat“ coronavirus la IRO Iași?

miercuri, 18 martie 2020, 03:02
8 MIN
 Fierbe lumea medicală. A fost sau nu „împrăștiat“ coronavirus la IRO Iași?

A fost sau nu a fost medicul Lucian Miron la spital infectat cu COVID-19 fără să ştie? Conducerea IRO spune că nu ştie sigur, dar că cercetează. Și dacă a fost, a greşit sau nu acesta, având în vedere că atunci când a plecat din Paris zona nu era galbenă, deşi a fost declarată astfel imediat după? În ce măsură, însă, era nevoie de o mai mare prudenţă având în vedere specialitatea lui medicală – oncologia -, precum şi bolile pacienţilor cu care lucra? Aceste întrebări frământă de ieri-dimineaţă întreaga lume medicală ieşeană, şi nu numai. În paralel, uşurare mare aseară la Spitalul de Copii: soţia Ingrith Miron a ieşit negativ la test. Deşi cei doi soţi au petrecut mai multe zile împreună, situaţia nu e ieşită din comun: un caz similar a fost recent între doi soţi şi la Cluj. Medicul spitalului de pediatrie ne-a povestit punct cu punct ce au făcut 21 de ore la Paris: au stat la hotel, iar dimineaţa au cumpărat un medicament pe care numai acolo îl găseau, prezentându-ne chiar şi bonul fiscal. Intenţionau să ajungă şi la un concert, dar de frică nu s-au mai dus. Culmea: în Paris şi pe avion au purtat tot timpul mască.

21 de ore: atâtea i-au fost destule, se pare, cunoscutului medic oncolog Lucian Miron, şef de secţie la Institutul Regional de Oncologie (IRO), să contacteze coronaviroza într-o scurtă escapadă la Paris. Rezultatul testului însă a alertat lumea medicală din Iaşi, iar panica s-a instalat foarte repede la IRO, şi nu numai aici. Conducerea institutului nu confirmă şi nici nu infirmă faptul că, după ce s-ar fi întors din călătorie, medicul ar fi venit la serviciu. Intenţia, spune staful, a existat. În acelaşi timp, surse din cadrul IRO au afirmat că mai multe cadre medicale apropiate acestuia se află în acest moment în izolare. Mai mult chiar, mulţi ar fi cerut să fie testaţi. Conducerea IRO spune sec: „Există o anchetă internă. Nu avem pentru ce să facem testări deocamdată“.

Plecat pe 10, întors pe 11

Traseul declarat până acum de soţia medicului, Ingrith Miron, şefa Secţiei de Hematologie şi Oncologie de la Spitalul de Copii Sfânta Maria, şi care şi-a însoţit soţul la Paris, este confirmat de conducerea IRO. În urmă cu o săptămână, pe 10 martie, soţii Miron decolau de pe Aeroportul Otopeni, cu destinaţia Paris, ţară care la momentul respectiv nu era considerată cu risc epidemic. Au plecat de acolo înapoi spre casă chiar a doua zi, la prânz. „Marţi dimineaţă, la ora 7.00, domnul profesor Miron a venit la mine şi mi-a spus că vrea să plece pentru două zile din ţară. Mai în glumă, mai în serios, i-am spus că s-ar putea în acest caz să stea două săptămâni acasă la întoarcere. Miercuri după-amiază, când s-a întors, i-am spus să stea 14 zile acasă. Şi a stat, joi, vineri, sâmbătă, duminică“, a declarat Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi. După cum a povestit conducerea instituţiei, duminică, inclusiv medicul epidemiolog al spitalului, chiar în timpul videoconferinţei care avea loc la Prefectură, i-a transmis profesorului Lucian Miron să stea izolat. Acesta, după cum a povestit managerul IRO, Mirela Grosu, a insistat să vină la serviciu. „I-am spus că o poate face doar dacă se testează. Şi s-a testat. Ieri-seară târziu (16 martie, n.r.) am aflat că testul era pozitiv“, a adăugat aceasta. 

Mai multe cadre medicale în izolare? Conducerea infirmă

A fost însă medicul Lucian Miron în cele cinci zile, de la întoarcerea în ţară la confirmarea diagnosticului, la spital? Oficial, nu ştie nimeni să dea un răspuns. „Încercăm să facem la nivelul spitalului o anchetă, să vedem dacă de miercuri, 10 martie, şi până luni,16 martie, a fost la serviciu. Nu pot să vă răspund acum. Analizăm camerele, stăm de vorbă cu colegii. Nu ştim mai mult. Până nu vorbim cu toţi colegii, până nu luăm legătura cu DSP, până nu avem ceva sigur, nu vă putem spune“, a mai spus Mirela Grosu. Totuşi, surse din interiorul spitalului au afirmat că Lucian Miron ar fi fost văzut la serviciu în aceste zile. În acelaşi timp, aceleaşi surse au declarat că mai multe cadre me­dicale, respectiv asistenta şefă a secţiei conduse de Lucian Miron, dar şi alţi cinci medici rezidenţi, ar fi izolaţi în acest moment. Conducerea IRO a negat. „Nu. Nu, deocamdată nu avem de ce. După cum vedeţi, toţi purtăm echipament de protecţie, mai mult decât până ieri. Spaţiile sunt igienizate şi dezinfectate zilnic, dar deocamdată nu vă pot spune dacă domnul profesor a fost sau nu în spital“, a subliniat Mirela Grosu.

 
Aceasta a adăugat că Lucian Miron este a treia persoană din spital căreia, pe fondul epidemiei de coronavirus, i s-a recomandat să stea acasă. „Am mai avut acum trei săptămâni o colegă care, într-o noapte, a primit pentru două ore o rudă din Italia. O altă colegă, asistentă medicală, a fost într-o excursie de 4 zile în Italia. La amândouă le-am spus să stea 14 zile acasă“, a mai declarat Mirela Grosu.
 
Vor sa fie testate,dar „nu testam pe oricine“
 
Alte voci din spital au afirmat că mai multe cadre medicale au solicitat inclusiv la DSP să fie testate pentru coronavirus, dar că până acum nu au primit niciun răspuns. Informaţiile sunt negate de conducerea IRO. „Nu am luat probe pentru nimeni. Ştiţi care sunt instrucţiunile acum. Nu testăm pe oricine. Dacă sunt asimptomatici stau la domiciliu sau se protejează. Suntem unitate medicală, iar pacienţii noştri vin la tratament, nu îi putem priva de tratament. Deocamdată, fără să aibă simptome, fără să facem testări, nu avem încă, şi neştiind când şi cu cine a intrat în contact nu avem de ce să-i trimitem acasă“, a spus Mirela Grosu. Întrebată însă dacă e posibil totuşi ca în urma confirmării testului în cazul medicului Lucian Miron să mai fie testaţi şi alţi angajaţi din cadrul IRO, aceasta a răspuns afirmativ. „E posibil. Noi avem aparatul respectiv şi pe care vroiam să-l folosim în sprijinul Spitalului de Boli Infecţioase. Funcţie de ancheta epidemiologică din anturajul domnului profesor şi de la noi vom decide sau nu dacă testăm alţi colegi“, a mai spus Mirela Grosu.
 
Şi reprezentanţii DSP sunt zgârciţi în informaţii legate de caz. „Sunt două anchete în desfăşurare. Una la Spitalul de Copii Sfânta Maria şi alta la IRO. Deocamdată, nu se ştiu amănunte, până nu se finalizează“, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi. 
IRO Iaşi are peste 900 de angajaţi şi 300 de paturi destinate bolnavilor de diferite forme de cancer, bolnavi care, potrivit infecţioniştilor, fac parte din grupele de risc maxim în cazul contaminării cu Covind-19. (Silvia CRAUS)
 
Uşurare mare la Spitalul de Copii: Ingrith Miron a ieşit aseară negativ
 
Surpriză mare, aseară: prof.dr. Ingrith Miron a fost depistată negativ la testul Covid-19, chiar dacă a fost zile la rând alături de soţul infectat. Situaţia nu este ieşită din comun, potrivit site-urilor medicale, un caz similar fiind înregistrat recent şi la Cluj, în cazul a doi soţi. Vestea a venit ca o uşurare la Spitalul de Copii, unde lucrează medicul, ziua de ieri fiind aici una de coşmar. Aici, de dimineaţă, a început o anchetă epidemiologică pentru a stabili exact care sunt persoanele cu care a intrat în contact prof. dr. Ingrith Miron în zilele de joi, 12 martie, şi luni, 16 martie, când medicul a fost prezent în spital. Prof.dr. Ingrith Miron a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că a fost plecată două zile, pe data de 10 şi 11 martie, împreună cu soţul său în Paris, unde a ajuns la ora 15.10, pentru a achiziţiona o medicaţie specială pe care o putea lua doar din farmaciile din Franţa. „Ziarul de Iaşi“ a intrat în posesia prescripţiei me­dicale emise de pe data de 13 februarie de un medic francez, care a fost facturată în dimineaţa zilei de 11 martie, în Paris, în ziua deplasării în Franţa.
 
A dezminţit informaţiile apărute în cursul zilei de ieri, conform cărora ar fi participat la un concert organizat în Paris. Au stat o singură noapte la hotel şi au plecat din Paris a doua zi, pe 11 martie, la ora 12, stând exact 21 de ore în capitala Franţei, precizând că tot timpul au purtat mască. „Când am plecat, pe 10 martie, am anunţat medicul de familie unde plec şi m-am interesat pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică, unde Franţa nu era în zona roşie sau galbenă. A doua zi când am ajuns la Otopeni, la Poliţia de Frontieră, am fost întrebaţi de unde venim şi ne-au spus că Franţa e ok, nu e necesară carantina sau autoizolarea. Ulterior, şi eu, şi soţul meu ne-am interesat la DSP şi am aflat că pe 11 martie Franţa nu era destinaţie cu risc de carantină pentru români“, a declarat medicul, în exclusivitate pentru „Ziarul de Iaşi“.
 
Astfel, deşi marţi seara, pe 10 martie, exista deja un anunţ conform cărora persoanele care veneau din nordul Franţei şi din Madrid trebuiau să intre automat în carantină, miercuri după-amiază, adică pe 11 martie, Grupul de comunicare strategică preciza că nu există o decizie în acest sens, ceea ce înseamnă că izolarea la domiciliu pentru aceste persoane nu era necesară. Conform unei informări din partea Ministerului Afacerilor Externe, abia de pe data de 12 martie a fost recomandat cetăţenilor români „care se află în scop turistic sau tranzitează Spania, Franţa şi Germania să ia în considerare scurtarea şederii şi revenirea de urgenţă în România“, moment în care cei doi medici erau deja în Iaşi.
 
Reprezentanţii Spitalului de Copii mai spun că, înceând de luni seara, în clinicile unde lucrează prof. dr. Ingrith Miron au fost oprite internările, externările, iar luni, niciun angajat nu a plecat acasă, chiar dacă şi-au terminat tura, măsura fiind luată până la finalizarea anchetei epidemiologice. Mai exact, este vorba despre clinica de pediatrie IV, unde pe lângă secţia de oncologie medicală este un compartiment de pediatrie generală, unul de hematologie-oncologie, compartimentul de îngrijiri paliative, secţia de nefrologie, staţia de hemodializă. „S-au instituit mai multe măsuri la nivel de clinică, nu a mai plecat nimeni, nici copii, nici pă­rinţi sau angajaţi, s-a restricţionat arealul respectiv, se aşteaptă rezultatul pentru a vedea care este pasul următor. Doamna profesor nu prezenta simptome şi şi-a luat măsurile de protecţie care se impun, cu mască cu filtru, cu mănuşi, iar în momentul în care soţul dumneaei a fost pozitiv, a anunţat acest lucru şi nu a venit la spital“, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al spitalului. Aseară, după confirmarea testului negativ, Ingrith Miron a părăsit Spitalul de Infecţioase, urmând a sta 14 zile la domiciliu, în timp ce soţul ei a rămas internat. (Mădălina OLARIU)

Comentarii