File de cultură la Iaşi: începe FILIT. Ediţia din acest an reuneşte câteva nume mari, dar uneşte şi Iaşul cu Chişinăul

marți, 17 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 File de cultură la Iaşi: începe FILIT. Ediţia din acest an reuneşte câteva nume mari, dar uneşte şi Iaşul cu Chişinăul

Cele cinci zile de Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) vor începe mâine, miercuri, şi vor oferi publicului ocazia să se întâlnească cu foarte mulţi autori atât în Iaşi, cât şi peste Prut, la Chişinău. 

Evenimentele care vor umple la propriu zilele celei de-a XI-a ediţii a festivalului au fost prezentate într-o conferinţă de presă de către preşedintele Consiliului Judeţean, instituţia care sprijină financiar – cu peste două milioane de lei, anul acesta – organizarea FILIT de către Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, şi, bineînţeles, de directorul acestei din urmă instituţii.

„Recunoaşterea pentru FILIT vine şi din partea Comisiei Europene, UNESCO şi a Ministerului Culturii. De la an la an, numărul invitaţilor din străinătate este tot mai mare şi vom face posibil ca acest lucru să se întâmple şi în anii ce vor urma”, s-a angajat preşedintele CJ, Costel Alexe.

Lucian Dan Teodorovici a apreciat sprijinul susţinut al Consiliului Judeţean pentru FILIT, spunând că, „pentru prima oară, simt că există predictibilitate; nu ne mai întrebăm continuu – pentru că aveam momente în care ne întrebam «oare vom putea face ediţia de anul viitor?». Asta înseamnă enorm, pentru că putem să ne facem planuri din timp. E foarte greu să aduni nume mari ale literaturii cu trei luni înainte”.

Directorul MNLR a remarcat că editurile din ţară „deja îşi fac un obicei să vină aici la FILIT”, dar şi-a asumat şi un „neajuns al nostru, că nu găsim o altă perioadă în care să facem festivalul, şi tot acum se desfăşoară şi Târgul de Carte de la Frankfurt, cu care e destul de greu să concurezi”. Pe e altă parte, el a menţionat numele unor invitaţi, precum Guzel Iahina, scriitoare şi scenaristă rusă, Eric-Emmanuel Schmitt, dramaturg, prozator şi romancier franco-belgian, dar şi regizor de film, Markus Zusak, scriitor australian, „un nume uriaş în literatura mondială”, Burhan Sönmez, romanicer turc, şi Mircea Cărtărescu, „pentru că noi insistăm să avem în fiecare an şi o seară dedicată literaturii române”.

Ediţia din acest an a FILIT va avea o secţiune „FILIT Chişinău”, vineri, cu trenul FILIT. „Trenul literaturii este o idee venită dinspre Chişinău spre noi, una foarte frumoasă la care am aderat imediat. Trenul va fi compus din vagoane speciale în care vor fi scriitori şi oameni de cultură care vor avea momentele lor. Va fi şi un concert inedit în acest tren (cu trupa Balkan Taksim, n.r.), dar vor fi şi dezbateri literare. Acţiunea va fi transmisă de TVR Iaşi”, a mai precizat Lucian Dan Teodorovici.

Directorul MNLR a menţionat şi proiectul în care 22 de scriitori vor vorbi despre câte un obiect dintre cele expuse în Muzeul Copilăriei, din Casa Muzeelor. El a menţionat şi eforturile echipei FILIT, care „a muncit enorm pentru această ediţie a festivalului, cu acelaşi entuziasm ca la început”, dar şi publicul, inclusiv invitaţii, care „fac cea mai bună reclamă Iaşului”.

FILIT se va desfăşura, ca de obicei, în „Casa FILIT”, cortul amplasat tradiţional în Piaţa Unirii, dar şi la Casa Muzeelor, la Palatul Braunstein, Muzeul „Vasile Pogor” etc. 

Comentarii