Focar de rabie în comuna Sireţel. Ce măsuri au luat medicii de la Spitalului de Boli Infecţioase

joi, 15 septembrie 2022, 09:27
2 MIN
 Focar de rabie în comuna Sireţel. Ce măsuri au luat medicii de la Spitalului de Boli Infecţioase

La Centru Antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ”Sf. Parascheva” Iaşi cadrele medicale au început profilaxia antirabică pentru 2 pacienţi după ce bovina din bătătură a fost confirmată cu rabie. Animalul a fost muşcat de o vulpe. La nici 24 de ore de la rezultatul analizei de laborator care confirma suspiciunea medicului veterinar, pacienţii s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ”Sf. Parascheva Iaşi pentru a urma paşii oblgatorii în această situaţie.

Focarul a fost localizat în sat Sireţel, Comuna Sireţel iar contacţii, din primele informaţii ar fi doar cei doi pacienţi care deja s-au prezentat la centrul nostru.

Ne bucurăm că aceştia au reacţionat prompt şi au realizat riscul la care se expun prin amânarea tratamentului mai ales că ne confruntăm cu un caz de rabie confirmat şi nu doar cu o suspiciune.

Acesta este cel de-al treilea focar de rabie pentru anul în curs. Primul s-a înregistrat la începutul lunii august când, tot o bovină muşcată de vulpe a dezvoltat simptome de rabie confirmată apoi prin analize. În acea situaţie s-au prezentat pentru profilaxie antirabică 6 contacţi care au primit schema de tratament şi care au avut o evoluţie bună.

Al doilea focar ne-a fost adus la cunoştinţă prin membri fondului de vânătoare de pe raza municipiului Paşcani. În cadrul operaţiunii de vânătoare a fost împuşcată o vulpe care a fost confirmată cu rabie. Contactul, vânător profesionist, a fost echipat corespunzător şi nu a intrat în contact cu animalul bolnav.

Reamintim că rabia este o boală mortală dacă nu se realizează profilaxia la timp. De aceea, sfătuim cetăţenii să fie responsabili şi să se prezinte în regim de urgenţă la centru antirabic în situaţii similare cu cel de astăzi sau ca urmare a unor plăgi muşcate. Medicul, ţinând cont de informaţiile pe care le primeşte, de localizarea plăgii, de provenienţa animalului, stabileşte paşii de urmat pentru ca pacientul să fie în siguranţă şi ferit de orice pericol.

Spitalul nostru este singurul centru autorizat din judeţul Iaşi pentru urmărirea şi instituirea profilaxiei antirabice. Chiar dacă focarele de rabie s-au diminuat ca număr de-a lungul timpului aceeasi atenţie şi necesitatea realizării profilaxiei antirabice se impune şi în multe cazuri doar cu risc de îmbolnăvir iar tratamentul constă cu mult peste valoarea decontării acestuia de către Casa de Asigurări De aceea, înfiinţarea unui program national special destinat acestei categorii de pacienţi este un deziderat obligatoriu.

Noi am propus acest aspect de aproape doi ani, însă, diligenţele noastre au rămas fără răspuns. Cu toate acestea, în ciuda faptului că asigurarea tratamentului atârnă greu în economia spitalului, am făcut în aşa fel încât toţi pacienţii să beneficieze de acesta!

Comentarii