Focul Dacic dorește un nou referendum pentru definiția din Constituție a familiei

marți, 18 august 2020, 12:29
2 MIN
 Focul Dacic dorește un nou referendum pentru definiția din Constituție a familiei

La doi ani de la eșecul referendumului Coaliției pentru Familie, care voia să schimbe definiția din Constituție a familiei, a apărut (recent) o nouă inițiativă de acest tip, asumată de fondatorul mișcării Focul Dacic. Acesta va fonda Asociația Mișcarea pentru Democrație Directă.

Ioan Toroican (64 de ani) este reprezentantul comitetului de inițiativă care și-a propus să reînvie tema referendumului pentru familie, care a divizat societatea românească în 2018 și care a demonizat comunitatea LGBT (lesbian-gay-bisexual-trans), inițiată de Coaliția pentru Familie, grup de asociații creștine.

Toroican a fost de acord să răspundă la întrebările Newsweek România privind noua inițiativă de schimbare a articolului 48, alineatul 1, din Constituție, care în prezent prevede „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

„Prin înlocuirea termenului de „soți“ cu expresia „un bărbat și o femeie“ se asigură implementarea precisă și literală a unor expresii consacrate cu puterea unor garanții imuabile destinate ocrotirii familiei, recunoscută drept „elementul natural și fundamental al societății“ în art. 16 din Declarația Universală a Drepturilor Omului. În același context, doar „bărbatul și femeia“ împreună se bucură de recunoașterea și garantarea universală a dreptului de a se căsători și de a întemeia o familie pe baza unor importante considerente de natură istorică, culturală și morală specific românești”, scrie acest nou comitet de inițiativă, în proiectul care a primit deja avizul Consiliului Legislativ și care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Deși acesta spune că inițiativa sa nu are legătură cu minoritățile sexuale, a declarat că „da, dorim ca în cazul în care se va pune problema legiferării căsătoriilor între persoanele de același sex în România, acest lucru să facă obiectul unui referendum național, așa după cum s-a întâmplat, spre exemplu, în Slovenia, în anul 2015”.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii