Focul de la Institutul Inimii face victime abia de aici încolo. Pagubele, de milioane de euro

joi, 12 aprilie 2018, 01:49
4 MIN

Consecinţele incendiului de la Institutul de Boli Cardiovasculare“Prof. Dr. George Georgescu“ (IBCV) sunt deosebite. Pagubele pot depăşi sute de mii de euro şi pot ajunge la milioane de euro, după cum a arătat într-o conferinţă de presă dr. Liviu Stafie, şeful DSP Iaşi.

Sala de operaţie a institutului este avariată şi nu mai poate fi folosită, centrul de îngrijire a pacienţilor cardiaci cu afecţiuni grave este inundat, în timp ce secţia ATI de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ a fost parţial afectată. Având în vedere că cele două spitale funcţionează în spaţii comune, pagubele s-au înregistrat de ambele părţi.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP) a evaluat în cursul zilei de ieri pagubele şi a făcut mai multe precizări. Conform unui comunicat emis de biroul de presă al DSP, incendiul s-a produs, conform datelor preliminare, în urma unei defecţiuni survenite la instalaţia electrică, la etajul VI al clădirii. În spaţiul respectiv se afla amenajată staţia de sterilizare şi erau depozitate diferite materiale sanitare şi dispozitive medicale.

Potrivit DSP, la stingerea incendiului s-a folosit multă apă care s-a infiltrat în etajele inferioare ale cădirii, spaţii în care se desfăşoară activitate medicală a institutului, dar şi a Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“.

„A fost inundat blocul operator al IBCV Iaşi ceea ce face ca acesta să fie inutili­zabil“, au precizat reprezentanţii DSP. În plus, situaţia este critică pentru că în urma incendiului a fost afectat centrul USTACC – Unitate de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici în care sunt spitalizaţi bolnavii în stare gravă, cu infarct, care au nevoie de stent.

Dintre măsurile luate după incendiu, conducerea DSP a subliniat că unele spitalele din municipiu au sărit în ajutorul bolnavilor IBCV şi Parhon şi i-au preluat pentru continuarea tratamentului. Spitalul „Sfântul Spiridon“ a preluat şase pacienţi prin transfer: patru intubaţi şi ventilaţi mecanic, doi în afara oricărui pericol.

Institutul Regional de Oncologie a preluat alţi patru pacienţi intubaţi, internaţi în stare gravă nu din cauza incendiului, ci din cauza bolilor de care suferă. Unul dintre pacienţii transferaţi la IRO a murit în cursul zilei de ieri.

„Este vorba despre un pacient oncologic, de-al nostru, care a ajuns la Spitalul «Parhon» cu afectare renală, pentru dializă. El a fost transferat la noi tocmai pentru că era bolnavul IRO. Starea gravă a pacientului era dată de boala de care suferea, fără legătură cu incendiul de la IBCV“, a precizat ec.

Mirela Grosu, managerul IRO. DSP Iaşi a mai specificat că a anunţat direcţiile de sănătate publică din judeţele vecine în legătură cu situaţia Institutului Inimii Iaşi şi Spitalului „Parhon“din Iaşi astfel încât urgenţele care ar putea ajunge în aceste spitale să fie direcţionate în alte centre din ţară.

„Pacienţii cu infarct acut şi cei cu posibilă urgenţă de chirurgie cardio-vasculară, cum ar fi infecţia de aortă, care trebuie operată de urgenţă, sunt transferaţi la Bucureşti şi la Târgu Mureş, în special pe cale aeriană. Astfel, bolnavii din judeţele din sudul Iaşului vor fi transferaţi spre Bucureşti, iar cei din nordul judeţului Iaşi vor fi transferaţi către Târgu Mureş„, a explicat Diana Cimpoeşu, coordonatoare SMURD în Regiunea de Nord-Est.

Noaptea trecută, autorităţile de la Iaşi au ţinut legătura cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a raporta pagubele şi măsurile luate după incendiul de la IBCV.

„Din păcate, blocul operator al chirurgiei cardiovasculare este compromis, atât sala, cât şi o parte din aparate. Este o problemă foarte mare pentru că Iaşul este un centru regional din punct de vedere al chirurgiei cardiovasculare şi nu va mai putea să ofere aceste servicii o bună perioadă de timp. S-a luat legătură de urgenţă cu doamna ministru şi, în urma evaluării pe care o va face astăzi la institut, profesorul Tinică va fi mâine la Ministerul Sănătăţii. Nu ştiu valoarea exactă a pagubelor, vorbim de sute de mii de euro, poate de milioane de euro. Vom şti exact după evaluările finale“, a explicat dr. Liviu Stafie, director DSP Iaşi.

Şeful direcţiei a subliniat că, cel mai probabil, până la finalul săptămânii curente, secţiile de urologie şi nefrologie de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ vor putea asigura activitate medicală. „La cardiologie, din păcate, vorbim de câteva luni până la reluarea activităţii“, a mai arătat Stafie.

Comentarii