Fondatorul DEX online a dat Ministerul Educației în judecată pentru că refuză să-i înscrie copilul în clasa pregătitoare

miercuri, 01 iunie 2022, 13:19
2 MIN
 Fondatorul DEX online a dat Ministerul Educației în judecată pentru că refuză să-i înscrie copilul în clasa pregătitoare

Cătălin Frâncu, cunoscut inginer de software și unul dintre fondatorii platformei DEX online, a dat Ministerul Educației în judecată și a făcut și o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. 

Motivul: copilul lui nu este acceptat în clasa pregătitoare pentru că împlinește 6 ani pe 3 ianuarie 2023, în acest caz, iar legea spune că pot fi înscriși doar cei care împlinesc această vârstă până la 31 decembrie 2022. Tatăl consideră regula absurdă și a făcut o petiție online prin care să găsească alți părinți în aceeași situație. A adunat până acum peste 290 de semnături.

 „Fiul nostru este născut pe 3 ianuarie, așadar cu trei zile după data-limită. La cinci ani și un pic, el citește fluent, socotește și scrie (nu caligrafic, dar împărțirea în litere este perfectă). Conform legii, el urmează să intre în clasa zero în 2023, iar în clasa I în 2024, la 7 ani și 8 luni. Asta înseamnă cu 18 luni mai tîrziu decît am intrat eu (la 6 ani și 2 luni, ca mulți alții din generația mea)”, a povestit Cătălin Frâncu pe blogul său.

În România, pot intra în clasa zero doar copiii care au împlinit 6 ani până la momentul începerii școlii. Există o excepție acceptată de lege: pot face o solicitare scrisă părinții ai căror copii împlinesc această vârstă până la finalul anului calendaristic și doar dacă „dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare”.

Cătălin a făcut petiții, memorandumuri, a avut discuții la Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) și a fost de fiecare dată refuzat pe același motiv: legea nu permite.

Același răspuns l-a dat Ministerul Educației și publicației Școala 9: „Condițiile de înscriere în clasa pregătitoare (învățământul primar) sunt stabilite în primul rând prin lege (act normativ), iar legea se poate modifica prin ordonanță de urgență în cazuri întemeiate, care justifică urgența intervenției legislative. Situațiile la care vă referiți dumneavoastră nu intră în această categorie.”

Citeşte mai mult pe scoala9.ro

Comentarii