De Business

Punem punctul pe știi

Foştii salariaţi de la Fortus plâng după salariile restanţe în faţa oricui îi ascultă

Ei spun că actuala conducere a fabricii aplică un tratament nedrept şi discreţionar în privinţa plăţilor lefurilor restante.

marți, 27 martie 2018, 01:50
3 MIN
 Foştii salariaţi de la Fortus plâng după salariile restanţe în faţa oricui îi ascultă

Foşti salariaţi de la Fortus SA, oameni care au ajuns la pensie, sunt nemulţumiţi că nu au mai primit bani în contul salariilor restante de foarte mult timp. 

În schimb, persoanele care figurează ca angajaţi la unitatea ieşeană au primit diverse sume de bani de mai multe ori. Fiindcă consideră nedrept acest tratament, foştii salariaţi susţin că au depus mai multe plângeri la instituţiile statului. Reporterii „Ziarului de Iaşi” au încercat să contacteze persoanele din conducerea firmei pentru un punct de vedere pe această temă, dar până la închiderea ediţiei nimeni nu putut fi găsit disponibil pentru declaraţii.„S-au dat bani zilele trecute, noi avem de recuperat salarii din 2013. De când ne-am pensionat nu am mai primit nimic, deşi cei care au rămas au fost plătiţi de mai multe ori. Noi nu cerem salarii compensatorii, ci restanţele. Când am vorbit cu Chişcă (n.r.-Gheorghe Chişcă-directorul firmei) şi cu liderul de sindicat, Adrian Flondor, au zis că vor începe să dea câte un salariu la toată lumea. Domnul Chişcă a dat însă numai la cei care au fost trimişi acuma în şomaj. Sunt bani, sunt intraţi de la vânzările de cale ferată, sediu administrativ, fier vechi… Unde sunt banii?”, se întreabă Miluţă Frunză, în vârstă de 56 de ani.

Acesta a lucrat din anii 80 la Fortus în turnătorie şi a ieşit la pensie legal, deoarece a lucrat în mediu toxic. Miluţă are de recuperat de la Fortus suma de 45.500 de lei. Aceeaşi poveste o aflăm şi de la Dinu Pricop, care a lucrat toată viaţa la forjă. Timp de 40 de ani a fost angajat Fortus, acesta fiind primul şi ultimul său loc de muncă. „Vrem să ştim când ne putem recupera aceşti bani şi unde ne mai putem adresa. Am făcut demersuri la ITM, aceştia au făcut control dar nu s-a rezolvat nimic. Am făcut şi la Prefectură, chiar astăzi (n.r. ieri) venim de acolo, am făcut şi la administratorul judiciar, Todor Ignaţie. Unde intră banii din vânzări? Noi din 2013 până în 2017 am muncit, ne chemau la pază, până să angajeze firmă acum un an”, a precizat acesta. Dinu Pricop are de recuperat de la Fortus 52.000 de lei. Tot din 80 a lucrat în turnătorie şi C.P, care a fost coleg cu Miluţă. Spune că nu mai ştie unde să meargă să-şi facă dreptate şi că cei care conduc acum Fortus fac discriminări, deoarece la unii le intră bani în conturi iar la alţii nu.

Ei susţin că la ultimele plăţi s-au dat, în medie, în jur de 1.400 de lei. Evident, unii au luat mai mult iar alţii minimul pe economie, în funcţie de postul pe care se aflau pe statul de plată. „Corpul de control vine, dar găseşte uşile închise şi se opreşte acolo. Dacă ar intra, ar vedea că e gol. Unde sunt utilajele? Dacă societatea intră în faliment, nu mai vedem nimic. Cei care au fost trimişi în şomaj au deschis proces la Tg. Mureş, pe motiv că această concediere colectivă e abuz. Vrem să vedem şi ce salarii îşi iau cei din conducere. Ce salariu are domnul Chişcă nu are nici preşedintele României!”, spune acesta nemulţumit. Pensionarul are de recuperat salarii restante în cuantum de aproape 36.000 de lei. Oamenii spun că ultimele plăţi de la Fortus au fost făcute către ei în ianuarie 2017, şi că de atunci, s-au mai distribuit fonduri către salariaţi de cel puţin patru ori. 

 

 

Comentarii