FOTBAL – Zeiţa Norocului, la braţ cu Poli pe Copou. Un autogol duce Iaşul pe locul doi

Politehnica Iaşi - Gloria Buzău: 1-0 (0-0), în etapa a VI-a a Ligii a II-a de fotbal

luni, 12 septembrie 2022, 01:50
5 MIN
 FOTBAL – Zeiţa Norocului, la braţ cu Poli pe Copou. Un autogol duce Iaşul pe locul doi

Poli: Knoflach – Martac, Plămadă, Tincu, Ciaun (’71 Ştefanovici) – Vaşvari (’34 Del Priore), Marchioni – Bujor (’65 Anton), Roman, Karacianakov (’65 Hunte) – Harrison (’71 Plohotniuk). Antrenor: Claudiu Niculescu.

Buzău: R. Stoian – Pîrvulescu, Wiktorski, Lopez, Uţiu – Trebotic – Cr. Ciobanu (A. Manea), Honciu (’68 D. Burlacu), Matiş (’52 Gaitan), Blejdea (’68 Neicuţescu) – Boiciuc. Antrenor: Cristi Pustai.

Cartonaşe galbene: Vaşvari (’30), Roman (’49), Anton (‘90^4), Knoflach (‘90^5) – Lopez (’16), Blejdea (’55), Gaitan (‘90^4).

Arbitri: Bogdan Dumitrache; George Duţă,Florin Iftode..

1-0, min. 56: Roman a centrat dintr-o lovitură liberă din lateral drepta, mingea, “ştearsă” cu capul de Boiciuc, l-a lovit pe Wiktorski, apoi pe Trebotic, care se afla în careul mic, şi a ricoşat în plasă.

Poli continuă să fie în grafic în ceea ce priveşte randamentul de pe teren propriu din acest sezon. Sâmbătă, echipa ieşeană a bifat al treilea succes din tot atâtea posibile şi a urcat pe poziţia secundă a clasamentului, direct promovabilă în elită.

Victoria în faţa Buzăului s-a conturat cu şansă, unica reuşită a partidei fiind un autogol, semnat de Trebotic, în minutul 56.

Până atunci, disputa fusese echilibrată, după ce oaspeţii au început mai bine. Lucru surprinzător deoarce Gloria pierduse jumătate din apărarea pe care contase runda trecută, Vîrtej fiind suspendat iar internaţionalul de juniori Sălceanu – accidentat, dar şi pe atacantul titular, Valentin Alexandru, problemă care l-a forţat pe Pustai să titularizeze un jucător venit de două zile la Buzău, Boiciuc. În plus, Buzăul a avut trei zile mai puţin în pregătirea partidei faţă de Poli.

Primele faze au apărut la poarta gazdelor: Boiciuc a reluat peste poartă, de la 10 metri, în minutul 15, şi nu a ajuns peste patru minute o pasă bună a lui Matiş. Iaşi, care nu a avut niciun şut şi niciun corner în prima jumătate a actului întâi (!) s-a trezit, Karacianakov (’22 – reluare alături din careul mic; ’24 – şut respins de portar) semnând primele încercări. Meciul a amorţit brusc apoi, până pe final de primă repriză, când Bujor a trimis un şut peste poartă (’40), iar Ciobanu (’43) a fost la câţiva centimetri de o reluare simplă, care ar fi deschis scorul.

Actul secund, mort până în minutul 56, când a apărut autogolul lui Trebotic, s-a animat după 1-0. Karacianakov (’57), scăpat singur cu portarul, a ratat posibilitatea de a oferi un final mai liniştit ieşenilor, care au tremurat până la final. Cel mai tare – în minutele 59 (“cap” Gaitan, prins de portar), 60 (şut Blejdea, atenuat de Martac), 63 (şut Gaitan, Knoflach a respins în corner) şi 78 (“cap” Boiciuc pe lângă poartă). În tot acest interval, Iaşi nu a reuşit niciun contraatac periculos, abia în prelungiri Anton aprinzând un foc de paie.

Astfel, Politehnica, mare favorită în cursa promovării, ţinând cont de bugetul uriaş pe care îl are şi calitatea adversarelor, şi-a atins obiectivul, victoria.. Faptul că la meci au asistat mult mai puţini oameni decât la precedentele dispute pe teren propriu ar trebui să fie însă un nou semnal de alarmă legat de calitatea exprimării trupei lui Niculescu, taxată şi sâmbătă de unii suporteri. Scuza că meciul a fost televizat ţine doar până la un punct.

Bănci în faţa tribunei B

* Lovitura simbolică de start a partidei a fost dată de fostul jucător şi antrenor al Politehnicii, Dumitru “Mituş“ Anton. ^ Decenii la rând poziţionate în faţa tribunei A, băncile de rezervă au fost mutate în faţa tribunei B. Explicaţia oficială a deciziei a fost permiterea expunerii unui număr mai mare de sponsori la TV, în condiţiile în care carul de transmisie a fost mutat la tribuna B. Pe multe alte stadioane însă nu e nicio problemă că se văd băncile de rezervă pe transmisie. Fanii de la tribuna 0 au atras atenţia asupra riscului deciziei, suporterii de la “B”, de regulă mai pătimaşi, avându-i acum foarte aproape pe oaspeţi. ^ Vaşvari a fost înlocuit ca urmare a unor probleme musculare cu care căpitanul Politehnicii s-a confruntat şi înaintea eşecului din etapa precedentă din Ghencea. În locul lui a intrat Del Priore, care a debutat la Poli. ^ La oaspeţi au evoluat doi foşti jucători ieşeni, Boiciuc şi Gaitan. ^ În condiţiile în care nimănui de la Poli nu-i pasă că la fiecare meci apar probleme organizatorice, acestea au devenit o obişnuinţă. Numele unor fotbalişti buzoieni au fost trecute greşit pe foile distribuite pe stadion, iar spectatorii au ironizat unele spuse lansate de la staţia de amplificare, taxând, printre altele, faptul că prima înlocuire a fost anunţată cu şase minute întârziere. Totodată, mai mulţi fani au fost nemulţumiţi de problemele legate de intrarea la meci, care persistă.

Declaraţiile tehnicienilor

Claudiu Niculescu: “Victorie norocoasă, dacă luăm în calcul că am marcat printr-un autogol. La ocaziile pe care le-am avut, victoria este însă meritată. A fost un meci de luptă, între două echipe bune, care nu s-au menajat. Echipa şi-a revenit după meciul cu Steaua, la finalul căruia a fost un moral mai scăzut. În Cupă, miercuri, la Miroslava, vom juca serios, chiar dacă ne vom baza şi pe jucători care au evoluat mai puţin, mai ales că sunt orgolii între cele două cluburi”.

Cristi Pustai: “Am dominat la început, iar golul primit ne-a dereglat. Nu am reuşit apoi să egalăm, deşi am avut multe faze fixe. Nu am fost lucizi, Iaşul a fragmentat jocul. Cred că am fi meritat un egal. Ne gândim la play-off, cred că în ultima etapă se vor clarifica lucrurile”.

În etapa a VI-a a Ligii a II-a de fotbal s-au înregistrat rezultatele: Progresul – Oţelul 0-0. Dinamo – Steaua 1-2 (1-1). Braşov – Metaloglobus 1-0 (1-0). Slatina – Ripensia 3-0 (2-0). Dumbrăviţa – Slobozia 2-4 (1-4). Unirea Ct – Chiajna 0-3 (0-2). Şelimbăr – Dej 1-1 (0-0). Poli Timişoara – Viitorul Pandurii 0-1 (0-0): Ciuc – Baia Mare 3-0 (2-0). . Pe primele patru locuri ale clasamentului se află Slobozia, Poli, Dej şi Steaua, fiecare cu 13 puncte, departajate de golaveraj. Pe poziţii de play-off mai erau Oţelul și  Ciuc. (12 p).

Comentarii