Fotbaliștii ieșeni au murit frumos

miercuri, 04 decembrie 2019, 02:43
5 MIN
 Fotbaliștii ieșeni au murit frumos

Politehnica Iaşi – FCSB 1-2 (1-1), în etapa a XIX-a a Ligii I de fotbal. Cu multe absenţe, Poli a jucat de multe ori de la egal la egal cu galonatul adversar, a condus, dar a pierdut după un gol primit în timpul adiţional

 

 

Poli: Rusu – Cabral, Frăsinescu, Breeveld, Radu – Onea (’82 – Devesa), Fr. Cristea, Passaglia, Bîrnoi (’72 – Assulin) – Platini – A. Cristea (’72 – Bălan). Antrenor: Mihai Teja.

FCSB: Bălgrădean – Manea (’83 – Ad. Popa), I. Cristea, Planic, Panţîru – Ov. Popescu, Nedelcu (’46 – Gnohéré), Oaidă (’70 – Vînă) – Man, Tănase, Coman.

Cartonaşe galbene: Onea (’38), Fr. Cristea (’87) – I. Cristea (’36), Planic (’58), Vînă (’73).

Arbitri: Istvan Kovacs; Vasile Marinescu, Ovidiu Artene.

 

1-0, min. 15: Platini scapă pe contraatac în dreapta, trece uşor de Planic, centrează la bara a doua, Andrei Cristea înscrie cu capul;

1-1, min. 31: Breeveld îl faultează aiurea în careu pe Tănase, care transformă penaltiul acordat;

1-2, min. 90^2: Man, din careu.

 

Ciuntită puternic de indisponibilităţi, cu moralul scăzut după ce a obţinut un singur punct în ultimele patru runde, părăsită de suporterii care altă dată umpleau stadionul la un meci cu FCSB, având în faţă un adversar cu ştaif, mai odihnit (nu a jucat etapa trecută), care se bate pentru titlu, Politehnica Iaşi a fost la un pas de o semi-surpriză aseară. Poli a jucat de multe ori de la egal la egal cu mult mai galonatul adversar, a condus şi a murit frumos după ce a pierdut în urma unui gol încasat în prelungiri.

Poli Iaşi a intrat bine în meci, fără complexe, deşi a aliniat un modul tactic inedit (4-4-1-1) şi o linie mediană în care au apărut trei jucători care au jucat extrem de puţin în acest sezon, Onea, Fr. Cristea şi Bîrnoi. Profitând şi de startul modest al oaspeţilor, care au intrat în meci de parcă moldovenii, care au încasat 500 000 de euro de la Gigi Becali în ultimele luni, trebuiau să se predea, gazdele au deschis scorul. În minutul 15, Platini a rupt ritmul, iar Andrei Cristea a confirmat că se simte excelent contra “roş-albaştrilor”. Atacantul ieşean l-a învins din nou pe Bălgrădean, aşa cum o făcuse şi în urmă cu două sezoane, când a mutat, practic, traseul titlului de campioană dinspre Capitală spre Cluj. Oaspeţii s-au trezit şi au replicat prompt. Tănase a trimis în bară în minutul 24 şi a egalat peste şapte minute, dintr-un penalty pe care tot el l-a obţinut, după un fault inutil comis de Breeveld. Actul secund a avut un plus de ritm şi de dramatism. Până aproape de final, nicio echipă nu a găsit drumul spre gol, deşi ocaziile clare au apărut, mai multe la poarta gazdelor. Cele mai mari ratări au fost semnate de Coman (’49 – şut pe lângă poartă; ’75 – parează Rusu), Passaglia (’59), Gnohere (’62 – reluare slabă; ’65 – respinge portarul de pe linia porţii) şi Onea (’63).

Castelul gazdelor, alcătuit din trudă şi dăruire, s-a năruit în prelungiri, când Man, inexistent până atunci, a înscris din careu şi a stabilit rezultatul final, 1-2.

 

Afaceristul neamţ nu a mai ajuns în Copou

 

^ Lista indisponibililor la gazde a cuprins, până la urmă, 11 jucători! Loshaj a fost suspendat, Horşia şi Şerban, care aparţin de FCSB, nu au avut drept de joc, Târnovanu, Gallego, Mihalache, Popadiuc, Carlone, Bădic, Diallo şi Chelaru au avut probleme medicale. Ultimii doi au fost totuşi trecuţi pe banca de rezerve, unde au mai stat Cobrea şi Haţiegan. ^ În minutul 57, Iulian Cristea putea primi al doilea avertisment, după un fault asupra lui A. Cristea. ^ Conform organizatorilor, la meci nu au asistat nici 4 000 de spectatori. ^ Omul de afaceri german despre care s-a spus că ar fi interesat să investească la Poli nu a fost prezent la meci, aşa cum se anunţase după ce preşedintele executiv al Politehnicii, Adrian Ambrosie, l-a vizitat în Germania. ^ Nu mai puţin de trei de Cristea au fost titulari ieri: Andrei, Francisc şi Iulian! ^ Oaspeţii au fost însoţiţi de MM Stoica. Managerul FCSB, care a fost primit cu simpatie, nu a stat pe bancă, ci la tribuna oficială. ^ Mihai Teja a antrenat anul trecut pe FCSB. ^ Breeveld şi Andrei Cristea au jucat în trecut la echipa bucureşteană, ultimul fiind curtat iarna trecută pentru o reîntoarcere la trupa lui Becali. În momentul schimbării, Cristea a fost aclamat de spectatori. ^ Ex-ieşeanul Panţîru s-a întreţinut cu foştii săi colegi. ^ Spectatorii care s-au bucurat la golul lui Man au fost certaţi de alţi ieşeni ^Meciul de debut al etapei: Gaz Metan Mediaş – FC Voluntari 1-0 (0-0). Buş ('83).

 

Declaraţiile tehnicienilor

Mihai Teja: “Îmi pare rău pentru jucători, îmi pare rău pentru că puteam scoate un egal. Am stat foarte bine în teren, am avut ocazii, băieţii merită felicităţi pentru că au depus un efort considerabil. Dacă vom avea atitudinea asta la fiecare meci, cu siguranţă vom fi mai sus. Azi, am jucat de la egal la egal cu FCSB, deşi ne-au lipsit mulţi jucători. Trebuie să fim mai atenţi în careu, să nu mai facem penalty-uri. Mi-aş fi dorit să jucăm prost şi să câştigăm”.

Bogdan Vintilă: “Băieţii merită felicitări pentru că au dat dovadă de sacrificiu. Ne-am creat foarte multe ocazii, puteam să mai marcăm. E bine că s-a terminat cu o victorie. Toţi jucătorii au făcut faţă cu bine din punct de vedere fizic, mai ales că terenul a fost greu. Am avut un avantaj că nu am jucat ultima etapă. Când am prezentat echipa, le-am spus fundaşilor că cei de la Iaşi au un jucător care inventează goluri şi, din păcate, nu m-am înşelat. E bine că ne-am revenit”.

 

Foto: Adrian CUBA// Agerpres

 

 

 

 

Comentarii