(FOTO) Adio, Cinema Tineretului! Clădirea va fi dărâmată până de sărbători

joi, 23 noiembrie 2017, 12:29
2 MIN

Cinematograful Tineretului urmează să fie demolat până de sărbători, a declarat directorul Ateneului din Iaşi, Andrei Apreotesei, în cadrul conferinţei de astăzi, care a avut loc chiar lângă clădirea care urmează să fie demolată. Construcţia, aflată chiar în centrul Iaşului, se află într-o stare deplorabilă, existând riscul ca anumiţi pereţi să cadă peste trecători în orice moment.

„Ne aflăm pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte acest stadiu al clădirii, au fost obţinute absolut toate avizele necesare demolării, inclusiv de la Comisia de monumente, de la Primărie, de la Prefectură. Acum suntem în faza de proiectare a acestei operaţiuni de demolare. Marele avantaj al nostru este faptul că această clădire nu este monument istoric, dar clădirea de care este lipit cinematograful este monument istoric, deci va trebui să lucrăm cu grijă. De aceea facem şi demolarea pe baza unui proiect. Noi ne dorim foarte mult ca, până în sărbătorile de iarnă, să reuşim să culcăm la pământ această construcţie, nu doar din cauza aspectului urât şi neigenizat în kilometrul 0 al Iaşului, ci mai ales şi din perspectiva siguranţei, deoarece peretele din partea stângă (n.r. cu priveşti de pe strada Lăpuşneanu) abia se mai ţine. Am reuşit şi am mai pus nişte picioare de lemn care să-l susţină, însă el este un pericol pentru trecători. Vom păstra doar amprenta de sol, urmând ca din primăvară să începem operaţiunile de proiectare a noii clădiri, a Coloseumului Bragadiru, cum au anunţat şi actualii proprietari, cei de la Primărie”, a punctat Andrei Apreotesei în această dimineaţă.

Cei de la Primărie, împreună cu Ateneul din Iaşi, caută în prezent soluţii pentru accesarea unor fonduri europene pentru construcţia noii clădiri. Andrei Apreotesei estimează că, având în vedere că acesată clădire va fi mai mică decât Cinematograful Republica, costurile de construcţie vor fi simţitor mai mici.

În acelaşi timp, în perioada următoare, se încearca tragerea la răspundere a instituţiilor care trebuiau să asigure paza şi protecţia vechiului cinematograf.

„Starea în care se află clădirea acum este o dovadă a neglijenţei RADEF-ului, atât la nivel central, dar şi la nivel local. Timp de 27 de ani să ţii o proprietate în kilometrul 0 al Iaşului şi să ajungă în astfel de stadiu este o ruşine. De altfel, Primăria a şi început un proces pentru a vedea cine este vinovat pentru această neglijare, mai ales în ceea ce priveşte Cinematograful Tineretului, cine este vinovat pentru incendierea sa, nu neapărat cine a dat foc, ci de ce nu a fost pază, de ce nu a fost protejat, de ce nu a fost asigurată toată siguranţa acestui obiectiv”, a mai declarat Andrei Apreotesei.

În Coloseumul Bragadiru îşi vor putea desfăşura evenimentele şi Centrul Cultural Francez, cel German şi British Council.

Comentarii