(FOTO) Casa Dosoftei iese din şantier, dar rămâne cu ușile închise în fața vizitatorilor

vineri, 12 iulie 2019, 01:56
1 MIN

Primul dintre muzeele Iaşului intrate în restaurare pe bani europeni e gata. Casa Dosoftei arată ca nouă, dacă se poate spune aşa despre o clădire veche de peste 340 de ani.

Pereţii i-au fost consolidaţi, de pe stâlpii arcadelor au dispărut efectele eroziunii, iar faţada a fost finisată. Tâmplăria din lemn de stejar este acum restaurată, iar instalaţiile electrică şi termică sunt noi. Lucrările s-au desfăşurat pe parcursul unui an sub supravegherea unui expert în restaurarea şi reabilitarea monumentelor. Urmează dotarea cu mobilier a muzeului: vitrinele vor fi înlocuite pentru ca exponatele să fie puse în lumină la adevărata lor valoare. Printre altele, aici va fi din nou expusă Cazania, scrisă de Mitropolitul Varlaam Moţoc în anul 1643, considerată prima tipăritură în limba română din Moldova.

Recepţia lucrărilor de restaurare este stabilită pentru începutul lunii viitoare, însă muzeul va fi redeschis publicului la începutul anului viitor.

Consiliul Judeţean mai derulează programe similare de restaurare la Casa Pogor şi la viitoarea Casă a Muzeelor (fosta Chestură). Muzeul „Nicolae Gane“ încă îşi caută un restaurator. La rândul ei, Primăria Iaşi are deschise şantiere la Palatul Braunstein, la Baia Turcească (viitor Centru de Artă Contemporană) şi la Muzeul de Istorie Naturală.

Comentarii