FOTO Locul de o frumuseţe extraordinară, din Ucraina, capturat de Rusia la începutul războiului

sâmbătă, 10 iunie 2023, 14:51
3 MIN
 FOTO Locul de o frumuseţe extraordinară, din Ucraina, capturat de Rusia la începutul războiului

Există un loc de o frumuseţe extraordinară, din Ucraina, pe care Rusia nu mai vrea să-l lase-n pace. Aici, Kievul ar putea să edifice turism de calitate, pentru clienţi selecţi, care-şi permit un efort financiar şi de asemenea iubesc liniştea şi soarele.

Kinburn Spit este un loc incredibil de frumos, scăldat de apele Estuarului Nipru-Bug și ale Mării Negre.

Locul de o frumuseţe extraordinară, din Ucraina

Kinburn Spit este un fir de păr desprins la vest din Peninsula Kinburn, la nord-vest de Peninsula Crimeea, şi formal face parte din Regiunea Herson. Din păcate, are un puternic rol strategic şi pentru Ucraina, şi pentru Rusia.

Este situată la gura de vărsare a râului Bug şi a fluviului Nipru. Mai mult ca sigur, ecologia sa excepţională va fi puternic afectată de poluarea de după distrugerea Barajului Nova Kahovka.

Rusia a crezut că, controlând fâşia de nisip ca un fir de păr, care se alungeşte până în dreptul portului Odesa, va putea să organizeze o debarcare aici. Nu a reuşit.

În lume, mai există şi arcul Insulelor Aleutine, care se întinde de la extremitatea sudică a Peninsulei Alaska, până aproape de Peninsula Kamceatka, cu un rol strategic asemănător, dar la o scară mult mai mare.

Numai grupul de insule Kommandor (Bering, Medey ş.a.m.d.), cel mai apropiat de Kamceatka, mai aparţine Rusiei, după ce tot lanţul insular aleutin, ca şi Alaska, au fost vândute SUA, în secolul al XIX-lea.

Este unul dintre cele mai pitorești, mai atractive și mai populare colțuri din Regiunea Nikolaev (sau Mykolaiv, în ucraineană). Frumusețea naturii, bogăția faunei și florei au fost păstrate în forma lor originală, din cele mai vechi timpuri, până în prezent.

Numele Kinburn Spit provine din cuvintele turcești "kil", care înseamnă "păr", și "burun", care înseamnă "pelerină", astfel că turcii au numit peninsula Kili Vurun.

Are 40 de kilometri lungime şi, din punctul în care se desprinde din Peninsula Kinburn, o lățime maximă de cam 10 km, care în unele locuri se micșorează la câțiva metri, conform Odessa Journal.

Kinburn Spit este o combinație uimitoare și armonioasă de păduri de pini, stepe largi, cea mai curată mare și un aer proaspăt și transparent, care este umplut cu o aromă uimitoare de ierburi de stepă.

Nisip fin şi alb

Din păcate, toate astea sunt acum rupte de bombe, mortiere şi ulei industrial, de la Hidrocentrala Nova Kahovka, distrusă. Ecologizarea zonei va dura ani de zile. Nu mai vorbim despre deminarea pe uscat şi cea marină, cu scafandri genişti.

Kinburn Spit avea o plajă largă, cu nisip alb și fin, unde exista o liniște deplină, pace și unitate completă cu natura. În Kinburn nu găseşti discoteci zgomotoase sau parcuri de distracții, dar poţi vedea stoluri de stârci albi, pelicani, lebede și rațe.

Chiar acolo unde începea limba arcuită de nisip, un loc de cazare costa, în vara anului 2022, 100 de hrivne pe noapte, adică 2,71 $, pentru o cameră cu un pat, şi se dubla, respectiv se tripla, la o cameră cu două, respetiv trei paturi.

Dacă eşti foarte norocos, vei vedea și flamingo roz aici. Kinburn Spit era înainte de război unul dintre cele mai populare locuri de vacanță estivală, pentru locuitorii din Ochakov, Mykolaiv și alte regiuni ale Ucrainei, care preferau o plajă liniştită și să privească cerul înstelat, romantic.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii