FOTO: Modernizarea unei străzi din Tomeşti i-a băgat pe localnici la demisol

sâmbătă, 19 octombrie 2019, 02:00
2 MIN
 FOTO: Modernizarea unei străzi din Tomeşti i-a băgat pe localnici la demisol

Carosabilul este cu zeci de centimetri mai înalt în dreptul porţilor şi oamenii nu mai pot să-şi bage maşinile în curte.

Asfaltarea a opt drumuri de interes local din Tomeşti aduce în atenţie o problemă tot mai des întâlnită: corelarea între nivelul carosabilului şi cel al căilor de acces în proprietăţile situate de-a lungul drumului modernizat. O situaţie de acest fel ne-a fost semnalată ieri de un locuitor al comunei. Marius Florescu ne-a declarat că între stradă şi curte are o diferenţă de nivel imposibil de trecut cu un autoturism. La alţi vecini, diferenţa este încă şi mai mare, ne-a spus tomeşteanul.

El a reclamat situaţia la Primărie, dar ne-a spus, pe de altă parte, că – până la rezolvarea situaţiei, chiar şi printr-o eventuală acţiune în instanţă – va fi nevoit să înalţe nivelul intrării în curte, de teamă să nu-i intre apa pe proprietate. Drumul fiind mai sus decât curţile de pe Şoseaua Veche, cum se numeşte strada, o parte din apa rezultată de la precipitaţii se va scurge în curţile oamenilor, a mai spus Marius Florescu.

Primarul Ştefan Timofte ne-a declarat că alţi locuitori de pe strada respectivă ar fi fost de acord să-şi modifice, respectiv să-şi înalţe gardurile şi porţile de acces. El a recunoscut că reclamaţiile sunt reale, dar a comparat situaţiile: cum era mai bine, să fie modernizată sau nu strada respectivă?

Specialiştii în proiectare de drumuri consultaţi de noi ne-au explicat că este vorba de o greşeală de proiectare. Cel mai bun exemplu dat în acest sens îl reprezintă străzile din municipiul Iaşi: cele care au fost modernizate au rămas la acelaşi nivel ca înainte să intre în şantier. În acelaşi timp, chiar şi atunci când constată o eroare de proiectare, constructorul ar putea să sesizeze autorul proiectului că situaţia din teren nu se potriveşte cu cotele din documentaţie, am aflat de la aceiaşi specialişti.

Şoseaua Veche, drum desprins din recent modernizatul segment al DJ 248D care se pierde în pădure şi reapare lângă satul Păun, este asfaltată la pachet cu alte şapte străzi din Tomeşti. Licitaţia organizată în acest sens a fost atribuită la sfârşitul lunii mai societăţii Conest, lucrările fiind programate să se desfăşoare pe parcursul a 19 luni. Procedura adjudecată pentru suma de 5,1 milioane de lei este finanţată în proporţie de peste 80 la sută din bani europeni. Docu­mentaţia a fost realizată de Simpa Consult, societatea care a proiectat şi modernizarea Şoselei Iaşi-Bârnova, aflată la rândul ei în curs de finalizare după alte probleme ce au întârziat lucrările.

Comentarii